Min reiseguide for York og UK

Hei igjen!

Utvekslingsoppholdet mitt til York har nå dessverre komme til en slutt så da tenkte jeg endelig å komme tilbake hit for å oppdatere dere på alt jeg har lært under min tid i England. Siden Elida har skrevet en del om hvordan hun har opplevd oppholdet sitt i York tenkte jeg heller å komme med noen gøye tips og tricks med det å bo i England, spesifikt hvordan det er å reise rundt. Jeg leverte min siste eksamen i slutten av April og bestemte meg for å bruke de siste to månedene på å reise så mye som mulig og virkelig oppleve og utforske det Yorkshire (og Storbritannia) har å by på.

Jeg visste da jeg reiste til York at jeg ville bruke litt tid på å reise rundt i området og landet ettersom at jeg vet at jeg kanskje ikke får muligheten til å utforske England på samme måte senere i livet. Jeg har turet litt rundt i vakre Yorkshire, samtidig som at jeg har tatt en del turer ned til sør England. Jeg reiste også to ganger til Edinburgh så jeg føler at jeg nå kan være en litt selverklært reise-connaisseur.

Tur til Whitby

  1. «Hvordan i alle dager kommer jeg meg til York?»

Dette var det første jeg tenkte da jeg skulle til å bestille billettene mine til York. Den aller beste (og enkleste) måten å komme seg til byen er å fly til Manchester, og fra Manchester flyplass går det direkte tog til York. Enkelt og greit. Da jeg skulle bestille billettene mine så fant jeg ingen direkte fly til Manchester, og siden jeg ønsket å spare litt penger, kjøpte jeg en flybillett til London for å så ta tog fra London til York. Big mistake. Jeg tenkte at jeg lett kunne spare litt penger på å reise denne ruten, men skjønte fort at det jeg sparte i penger sparte jeg ikke i stress. Se for deg å drasse to tunge kofferter med deg på undergrunnen i London for å komme deg i fra Victoria Station til Kings Cross mens du stresser for å rekke toget ditt til York. Dette var altså meg i januar da jeg skulle reise til Storbritannia alene for første gang. Vill ikke anbefale dette, spar deg for stresset og fly heller til Manchester. Positive er at York er bare 2,5 timer fra London og man kan lett ta seg et par dagsturer da billettene til nattoget er ganske billig!

  1. «Jeg er endelig kommet meg til York, hvor går jeg nå?»

Har du fått akkomodasjon på campus så kan du ta 66 bussen fra togstasjonen til campus der du får utlevert nøklene dine. 66’eren går rett utenfor togstasjonen og koster 2 pund. Bussene tar contactless så ikke stress om du ikke har kontanter. Du kan også laste ned First buss appen der du kan få kjøpt 10 billetter for 10 pund for å spare litt penger. Det går cirka 30 min å gå fra campus ned til byen så det er greit å kunne ta i bruk bussene da de går relativt ofte.

Litt sneket bilde av 66’bussen som går fra sentrum til campus

  1. Railcard

Det å skaffe seg et Railcard er kanskje det jeg anbefaler på det største dersom du har planer om å reise litt rundt i Storbritannia. Et 16-25 Railcard koster 30 pund og gir deg 1/3 rabatt på alle togbilletter du kjøper (Virker også på undergrunnen i London). Tror jeg fikk tilbake pengene mine nesten med en gang så et slikt kort er nesten et must! Du kan få kjøpt det på togstasjoner (ops da trenger du et lite passbilde av deg selv) eller på appen/nettsiden https://www.railcard.co.uk.

Når det gjelder kjøp av togbilletter anbefaler jeg å bruke trainline! (https://www.thetrainline.com/)

  1. Følg med på facebook events og societies!

Mitt siste tips er det å følge med på facebook eventer for planlagte turer som blir planlagt av forskjellige societier i York. Blant annet så vill jeg anbefale Give it a Go som planlegger en del turer for en billig pris. Jeg reiste f.eks til Whitby gjennom Give it a Go, samt var det en annen society som arrangerte tur til Lindisfarne øyen som var utrolig kult! Du kan sjekke hva som foregår gjennom YUSU sine nettsider også: https://yusu.org/events

  1. BONUS:

For en liten bonus vil jeg bare nevne noen av favorittstedene mine i området som jeg anbefaler å reise til dersom du har litt ekstra tid og vill ta deg en dagstur:

Whitby: Er en av mine favoritter, veldig koselig kystby med mye historie og veldig god Fish & Chips. Det tar litt tid å komme seg hit men jeg anbefaler på det sterkeste å ta turen. Reiser du hit anbefaler jeg også å ta turen til Robin Hood’s Bay, enten med buss fra Whitby/Scarborough, eller så kan du gå den veldig fine ruten langs kysten.

Whitby Abbey! Det var også her Bram Stoker skrev Dracula

Knaresborough: Dette er en veldig idyllisk liten by ikke langt utenfor York. Er heller ikke så langt unna fra Harrogate som er litt større og med litt mer historie. Harrogate har også en norsk inspirert kafe som man kan dra til dersom man føler seg litt nostalgisk og ønsker litt tradisjonelle norske vafler.

Knaresborough

Bempton Cliffs: Var kanskje noe av de kuleste jeg var med på. Anbefaler å reise til dette flotte naturreservatet i Juni-Juli månedene for å se lundefugler!

Yorkshire dales/Moores: De to store nasjonalparkene i Yorkshire er utrolig flotte, dersom du liker å gå på tur så er dette utrolige flotte områder. (Lite tips er også å bli med i York Outdoor Society til universitetet som arrangerer ukentlige turer).

Det går damplokomotiv fra Pickering og inn i The moors. Dette er fra Goathland, der de også filmet inn den gamle britiske serien Hjarte på rette staden.

Leeds: Til slutt, dersom man blir lei av alle de små byene, så er Leeds bare en 30 min togtur fra York!

Leeds er kjent for de mange «arcadene» som man kan gå gjennom

Har også mange andre steder å anbefale å reise, dersom du lurer på noe så er det bare å sende meg en melding på facebook (Hedda Susanne Erstad), eller å skrive i kommentarfeltet. Skal komme med et siste innlegg om ikke så lenge om ting jeg anbefaler å oppleve i York. 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.