Hilsner fra York (Høsten 2023)!

Hei alle sammen!

Mitt navn er Una og jeg tenkte jeg skulle fortelle om mitt utvekslingsopphold i York, England høsten 2023. Jeg går mitt 5. semester på en bachelor i sammenliknende politikk, og valgte å bruke dette semesteret i England. Jeg har alltid hatt et ønske om å teste ut å studere i Storbritannia, og utveksling har vært en perfekt mulighet for dette. I løpet av oppholdet får man testet og utfordret seg selv masse når det kommer til møte av nye mennesker, tale av engelsk (både sosialt men også akademisk) og ikke minst kulturen! Jeg vil anbefale alle om å dra på utveksling, og hvis du har et ønske om å teste ut Engalnd, ville jeg sjekket ut York – det er et fantastisk sted å reise og oppleve!

Generelt om oppholdet!

Jeg har kost meg enormt mye som utvekslingsstudent i York, blant annet fordi det har vært et veldig fint sosialt semester der jeg har fått muligheten til å bli kjent med mange nye mennesker, testet ut nye opplevelser og fått sett mye av Storbritannia og reist! York er en liten by i England som er ganske kjent for sin historiske sjarm, som man ser gjennom hele byen; med eldre artitektur, sjarmerende butikker etc;

The Shambles i York, England

Gatene i York

Skolen og Campus:

Semesteret i England starter litt senere og varer derfor også litt lenger enn det vi er vant med i Norge. Mitt høstsemester startet den 15. september og varer til 15. januar, den siste måneden er egentlig bare eksamenspreparasjoner. Dette vil si at man ikke nødvendigvis trenger å være i York (iallefall ikke med mine fag) for å ta eksamen – noe som var veldig godt, da det nye semesteret begynner i januar, slik at det blir en overkommelig periode selvom man teknisk sett ikke er helt ferdig med forrige semester.

Fra frodige campus i York

Skolen og fag har vært veldig bra, det er bredere fagfelt som gjør at man kan spesialisere seg litt mer, og det er stor sannsynlighet for at du finner noe som du synes er interessant. Du kan velge på fagoversikten hvilke fag man ønsker å søke på, og der kan man også sjekke hvilke eksamensformer man ønsker å ha. Jeg hadde tre fag som alle hadde hjemmeeksamen med essay-innlevering, noe som er veldig likt det som er på UiB. Skolen var veldig flinke med oppfølging og veldig behjelpelige hvis det skulle vært noen problemer – så jeg ville ikke engstet meg, det ordner seg alltid! Hvis du er i Storbritannia under 6 måneder så trenger du ikke søke visum, du viser bevis for ankomst (flybilleten holder) til universitetet som registrerer deg, og det er alt du trenger:)

Skolen har mange ulike klubber og sosiale arenaer (over 200 klubber!) og det er en stor og viktig del av det sosiale livet på campus. Jeg vil anbefale å sjekke ut ulike ting man kunne tenkt seg, gjennom messer og sosiale medier for å finne ut hva man vil prøve ut. Min erfaring er at alle jeg møtte gjennom sosiale klubber og sporter var veldig sosiale og åpne for det å bli kjent med nye! Jeg testet ut rugby mens jeg var der nede, noe som var kjempekult! Det er åpent for alle nivåer, jeg selv var helt ny uten noen erfaring men jentene tok meg imot med åpne armer og jeg kan rett og slett ikke anbefale det nok! Det er et stort sosialt nettverk, så det viktigste er at du finner og gjør noe du selv synes er morsomt – mulighetene er nærmest uendelige! Det jeg synes var litt anderledes enn Norge, var at nesten all klubbaktivitet skjer i løpet av dagen, så det er lurt å sjekke om aktivitetene kolliderer med skolen. På universitetet tar de opp forelesninger, så hvis du er syk kan du se den hjemmefra. De fleste aktiviteter og sosiale sammenkomster skjer gjennom de ulike klubbene eller med de du bor med:) Jeg vil anbefale å bo på campus, det er både billigere og bedre for det meste enn å leie private – i tillegg får man catered, som betyr at du får frokost og middag i hverdagen av skolen.

Bilde fra Rugbyen

Campusområdet var kjempefint og frodig! Masse dyr rett i nærheten, også kommer man seg litt utenfor bysentrumet i York som gjør at det er en helt egen følelse på campus – nesten som et eget lite samfunn. Jeg fikk tilbudt rom på James College, i et hus der jeg bodde med 15 andre. Skolen har noen som vasker kjøkkenet og badene hver uke, og det var egentlig vedlig fint å bod sammen med noen, man blir fort en tett gruppe hvis man vil. Det eneste jeg vil si er at de som bor på campus er ofte 1. års studentene, så de er generelt litt yngre enn oss utvekslingsstudenter:)

Campus i York

Heslington Hall, University of York

Reisemuligheter

York ligger veldig godt plassert for å kunne reise rundt i Storbritannia! En av de største og mest sentrale togstasjonene ligger i York, i tillegg til byens plassering gjør det at de fleste stedene er innen et par timers rekkevidde! Jeg tok toget til Edinburgh i når vi hadde fri fra skolen, reisen tok 2.5 timer og billettene var nokså rimelige (spesielt sammenliknet med Norge). Her var jeg med noen venner i fire dager før vi dro hjem til York – det er en by jeg absolutt vil anbefale å se!

Solnedgangen fra Edinburgh!

Hovedgaten i Edinburgh i «The Royal Mile»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har også fått utnyttet reisemulighetene med to turer til London, som tok 2 timer med tog fra York. Her fikk jeg sett ulike teater og musikaloppsettinger, testet matmarkeder og fått skikkelig julestemning!

Tips og triks:

 • Selvom årstidene er litt tregere i England, og landet ligger mer syd, så har vinden og kulden utrolig hardt, så jeg ville andbefalt å ta med seg en skikkelig god jakke – det ser kanskje unødvendig ut når man kommer på høsten og det er varmt, men jeg savnet min jakke veldig.
 • De fordelte ikke ut plasser før 1. september (tror jeg), så man trenger ikke være altfor tidlig ute med OLA før den tid for da ender du kanskje opp med å måtte fylle ut og sende inn i flere omganger.
 • Jeg ville vært kjapt ute hvis det er noen fag du virkelig ønsker å ta, for det blir fort fult på de mest populære.
 • Hvis du tenker å reise litt rundt så ville jeg sett på muligheten for å innvestere i det som heter «Railcard 16-24», dette er et rabattert kort som koster ca. 30 pund som engangsbeløp, men som gir deg kjempegode rabatter på togreiser rundt om i Storbritannia (her fikk jeg spart mye penger på reise).
 • Hvis du skal bestille togbilletter så ville jeg brukt appen «Trainline» – her får du lagt inn railcardet og det er en veldig lett og oversiktelig måte å bestille på.
 • Gjennom York har man også tilgang til en nettside som heter «Handshake», som er en engelsk versjon av LinkedIn, dette ville jeg tatt utnytte av – «Handshake» tilbyr nemlig et forberdringsverktøy for CV’er der man får hjelp til å luke vekk svakheter osv. dette er helt genialt så bruk det for alt det er verdt!
 • Alle studenter i York får gratis inngang til kirken i sentrum, dette er en opplevelse som jeg vil påstå at både troende og ikke vil like, for kirken er enorm med masse fin artitektur og bildekunst.
 • Jeg ville anbefalt å reise til Manchester når man skal reise til York, togreisen er ganske rett fram fra flyplassen, og som regel billigere enn den fra London er:)
 • Hvis du skal bruke bussen i York, så last ned appen «FirstBus» der kan du kjøpe en bunke med billetter billigere enn hvis man gjør det på bussen!

  Julegate i London

Håper dette var nyttig informasjon, og kan inspirere til utveksling! Det har vært veldig kult å få oppleve den britiske kulturen, og det kommer til å være en overgang tilbake til den norske hverdagen. Jeg kommer til å savne York masse, mitt beste tips til dere er å huske å nyte tiden du har på utveksling, det er virkelig en livsendrende erfaring som går altfor fort!

Med vennlig hilsen,

Una Skomedal Nilsen