Costa Rica

Heisann!

Nå nærmer det seg slutten på mitt utvekslingsopphold i Costa Rica, så jeg tenkte at jeg kunne oppsummere litt hvordan dette halvåret har vært.

Ankomst

Før jeg dro var det mye som måtte fikses. I opptaksbrevet fra UCR fikk man beskjed om å ta med en rekke dokumenter for å kunne søke om studentvisum. Jeg måtte ha med meg fødselsattest, politiattest og finansieringsbevis, og alle måtte få apostillestempel for at de skulle kunne brukes i utlandet. Siden vi ikke har en costarikansk ambassade i Norge, måtte jeg dra inn i landet med turistvisum og betale en bot på 200USD som en «straff». Det var virkelig en prosess med alle disse dokumentene, og i tillegg måtte jeg ta en del vaksiner.

Jeg ankom Costa Rica i starten av februar og dro direkte på språkskole i Puerto Viejo, som ligger sør langs den karibiske kysten. Her var jeg i fire uker på skole for å forbedre mine spanskkunnskaper før semesterstart ved universitetet. Dette var også noe jeg gjorde for å kunne få språkstipend fra lånekassen. Universitet i Costa Rica tilbydde også noen kurs, men jeg ønsket å være et sted på kysten. Jeg bodde hos en lokal vert sammen med to andre utvekslingselever fra UiB.

Måneden i Puerto Viejo var helt fantastisk. Skoledagen var fra 8-12 og resten av dagen var fri til å finne på ulike aktiviteter og dra på stranden. Stedene langs den karibiske kysten har mye mer kultur og atmosfære enn for eksempel på stillehavskysten som er mer påvirket av USA. Jeg vil nok si at Puerto Viejo er e

Språkskolen i Puerto Viejo

t av mine favorittsteder i Costa Rica. Det er ganske lite, men jeg synes byen har en veldig god atmosfære og alt er veldig laid back og chill. Man lærer virkelig hva begrepet «Pura Vida» betyr ved å besøke denne plassen.

Playa Cockles, Puerto Viejo

Semesterstart og skolehverdag

Semesteret ved La Universidad de Costa Rica startet 13.mars, men vi måtte være i San Jose innen 1. mars for å være med på ulike aktiviteter og for å fikse mye papirer. Det var en ganske tidskrevende prosess allerede før avreise med å fikse alle dokumentene, men da vi kom til Costa Rica måtte vi oversette alle dokumentene til spansk for at de skulle kunne brukes, så det var virkelig en tidkrevende, kostbar og frustrerende prosess. I tillegg måtte vi melde oss opp til fag og prøve å sette oss inn i skolesystemet. Jeg skulle ta historiefag på utveksling, så jeg måtte melde meg opp til 4 fag, 15 créditos, som skulle tilsvare 30 studiepoeng hjemme. Jeg vil si at det var ganske vanskelig for det var relativt store fag med mye pensum, og alt foregikk på spansk. Fagene jeg tok var «Historia Moderna», «Historia Antigua», «Historia antigua de américa precolombina” og “Historia de Centroamérica con énfasis en Costa Rica”, og disse skulle erstatte HIS101 og HIS102 hjemme (eldre og nyere historie).

Universitetet, La Universidad de Costa Rica

Skolehverdagen her er ganske ulik fra i Bergen. Vi har for eksempel hatt forelesninger som varer 3-4 timer og i noen fag la ikke professorene inn pauser. Dette var den største og kanskje den mest brå endringen fra hva jeg har vært vandt med fra UiB, og i starten var det veldig tungt å skulle sitte 4 timer på skolen med en professor som snakket i vei på spansk og costarikansk dialekt, men jeg kom inn i det ganske fort. De fleste av timene gikk også på kvelden fra 17-21, så det var også en tilvenningssak. I tillegg så er karaktersystemet også annerledes enn hva jeg er vandt med. I istedenfor å ha en slutteksamen som bestemmer hele karakteren din har vi hatt flere prøver, innleveringer, quizer og presentasjoner. Innleveringene var gruppeoppgaver i alle fag, og det var ikke akkurat den enkleste oppgaven å samarbeide med en gjeng «ticos» som tar livet med ro og ikke starter før kvelden før eller samme dag som innleveringen.

Fakultetet mitt, Ciencias Sociales

Ellers har livet i Costa Rica vært veldig deilig, og jeg kommer absolutt til å savne å ha så mye frihet til å gjøre som jeg vil, når jeg vil, uten å måtte ta hensyn til for eksempel deltidsjobb i hverdager og helger. San José har mye å by på, det er mye å gjøre, og så har de veldig bra uteliv. I tillegg er det veldig enkelt å reise rundt, og det går busser hver dag til de ulike regionene. I helgene har vi ofte dratt ut til kysten og utforsket det flotte landet. Jeg har bla besøkt steder som Santa Teresa, Nosara, La Fortuna og Manuel Antonio, utrolig fine steder som har mye flott natur, strender og nasjonalparker. Hvis du skal til Costa Rica må man virkelig utnytte sjansen til å reise rundt og oppleve alt hva landet har å by på! Selv om jeg har reist mye på de 5-6 månedene jeg har vært her, så er det fortsatt steder jeg har lyst å reise til, så jeg kommer absolutt til å reise tilbake.

Sommerfugl i «mariposario» på campus

Det er også enkelt å reise til andre land i nærheten, enten med buss eller fly og det er heller ikke så dyrt. Jeg har faktisk reist til USA, Panama, Guatemala og Colombia mens jeg har vært her, i tillegg til at jeg startet hele reisen min med 15 dager i Mexico. Det har vært veldig gøy å spennende å kunne reise så mye og oppleve så mye forskjellig. Landene i Mellom-Amerika og Latin-Amerika er jo regnet som «third world countries» så de har ikke kommet så langt med utviklingen slik som i Vesten, og det er veldig merkbart. Det er enorme sosiale kontraster og det kan man merke bare ved å gå ute; man kan gå bortover en gate i «turistdelen» og plutselig ser du rundt deg at folkene og bebyggelsene ikke lengre er så flotte og «turistvennlige». Fattigdom er mye mer synlig her enn hjemme, og det setter virkelig ting i perspektiv. I tillegg merker man godt at de ligger et stykke bak på teknologi….

Vulkantur i Guatemala

Hva jeg sitter igjen med

Gjennom dette semesteret på utveksling har jeg lært at man kanskje ikke får det beste faglige utbyttet på universitetet, men man tar med seg så mange nye erfaringer, perspektiver og kunnskaper på andre måter. Jeg har for eksempel fått mye bedre språkkunnskaper, kulturforståelse, jeg har lært mye om meg selv, og generelt fått et nytt syn på verden og livet. Fagene jeg har hatt på universitet har også vært mer spesifikk mot Latin-Amerikas historie, og denne delen har jeg likt veldig godt fordi jeg har lært mye jeg ikke visste fra før, i tillegg så har jeg også fått en større forståelse for hvorfor ting er som de er her borte og fått større forståelse for kultur, identitet og historie.

Solnedgang i Santa Teresa

Pura Vida!!!!