Til deg som vil på utveksling til HKU

Tenkte å dele erfaringer om søknadsprosessen til universitetet i Hong Kong samt litt annen nytting informasjon til deg som vurderer utveksling til HKU.

I og med at prosessen i år er nokså lik prosessen i fjor bruker jeg mye av Anita sitt innlegg, men legger til litt ny info og egen erfaring.
https://utveksling.w.uib.no/2017/09/19/soknadsprosessen-til-hku-forberedelser/ )

Krav til engelskkunnskaper 

Fra våren 2017 må det legges ved resultater fra TOEFL- eller IELTS- test når du sender inn søknad til HKU. Vil anbefale å se på dette en stund før søknadsfristen siden det bare arrangeres noen få tester i året. Den kan ikke tas på PC. Jeg tok IELTS og synes det gikk veldig greit. Testen må bestilles på forhånd på deres nettsider. Du må ta den som heter academic hvor de tester lese-, skrive-, lytte- og språklige ferdigheter. HKU krever minimum 6.5 i score i alle de forskjellige kategoriene. Det er mulig å øve til testen på deres nettsider, men tror de fleste vil klare det uten noe problem. Vi betalte 2700kr og det tok ca. 4 timer.

Tror ikke det var nødvendig å ta testen dersom du har studert engelsk tidligere. Du kan lese om kravene her:

http://www.aal.hku.hk/admissions/international/admissions-information?page=en/university-entrance-requirements

Søknad om studieplass på HKU

Denne søknaden fylles ut online, og fristen for å søke er 15.mai og 30.september. Til denne søknaden trenger du:

 • Karakterutskrift fra UiB. Det er også viktig at veileder sender dette til universitetet.
 • Resultat fra TOEFL- eller IELTS-test.
 • Kopi av pass

I denne søknaden skal du søke på fag. Jeg vil anbefale å lese om de ulike fagene før du søker. Du må ha 5 fag for å få 30 studiepoeng, men jeg vil anbefale å finne enda fler du er interessert i. Alice og Mathilde fikk ingen av de fagene de søkte på i utgangspunktet, og jeg fikk bare 2. Dette var både på grunn av at UiB ikke godkjente alle fagene og at HKU av forskjellige grunner ikke aksepterte oss. Det er to uker «add/drop» i begynnelsen av hvert semester. Du vil derfor ha god tid til å finne fag, og du er ikke låst til de fagene du fører opp i søknaden.

Du kan velge fag fra alle fakultet, men 50% av studiepoengene må være fra ditt fakultet. Dersom du tar mandarin eller kantonesisk for utvekslingselever eller common core fag telles de ikke. Jeg går på faculty of Business and Economics, men har to fag fra BEcon, to fra social science, og mandarin.

Dersom du vil gå på Law school eller faculty of Business and Economics må du ha B eller bedre i snitt. Du kan velge fag fra disse fakultetene uten B i snitt, men 50% av studiepoengene må da være fra et annet fakultet.

Søknad om visum

Du kan enten søke visum gjennom den kinesiske ambassaden i Oslo (ordne alt selv), eller gjennom CEDARS ved universitetet. CEDARS er en avdeling på HKU som hjelper studenter med visum/bolig/helse/det meste. Vi søkte visum gjennom CEDARS. Det tok veldig lang tid, så anbefaler deg å være tidlig ute. For å søke må man fylle ut 3 søknader, som man sender via mail til CEDARS for kontroll, og deretter originalene i posten (veilederen på UiB sendte disse). Søknadene er:

 • Application form for the Sponsorship of a Student Visa
 • Student Visa Fees Credit Card Payment Form
 • Visa application form ID 995A – side 1, 2, 3 og 4

Disse søknadene finner du her: http://www.cedars.hku.hk/campuslife/visamatters/forms

I tillegg må man legge ved

 • kopi av pass
 • passfoto til side 2 i visumsøknad – fra fotoboks eller fotograf (ikke utskrift fra nett). Disse bildene skal være i visum størrelse. Vanlige passbilder er for små.
 • brev fra bank el.l. som dokumenterer at du kan betale for utvekslingsoppholdet i Hong Kong (om du har midler utover det du vil få fra Lånekassen)
 • kopi av kredittkort

Etter at du har fått godkjent visumsøknaden, sender CEDARS visumet til deg i posten. Visumet kostet ca. 970 kr.

Vanligvis får du mer enn ett bilde, og du kommer til å trenge bilder til studentkortet og student octopus. Vil derfor anbefale deg å ta med de resterende bildene. Vil også anbefale å ta bildene uten smykker, øredobber osv og pass på at begge ørene synes. Da kan du bruke bildet til visumsøknad om du skal til Kina.

Søknad om bolig

Ønsker du studentbolig søker du gjennom CEDARS her: http://www.cedars.hku.hk/campuslife/accommodation/nonlocal-students

Studentbolig er veldig populært, og det er ikke sikkert man får tilbud. Både Alice og jeg fikk tilbud, men da hadde vi allerede funnet leilighet. Prisen på studentboligene varierer veldig avhengig av hvor og om du deler rom osv. For hall kan du betale rundt 7000/8000 kr for hele semesteret. Alle jeg kjenner som bor i studentboliger deler rom med én eller flere. HKU er veldig flinke til å plassere utvekslingsstudenter sammen, så alle jeg har snakket med sier at det ikke er noe problem. Det er også en fin måte å bli kjent med andre utvekslingsstudenter.

Du kan lese mer om de forskjellige tilbudene her:  http://www.cedars.hku.hk/campuslife/accommodation/halls-of-residence

Alice, Mathilde og jeg bor i leilighet med 2 soverom, stue, kjøkken, og bad. Leiligheten er veldig liten, men ligger 5 minutter unna universitetet. Leien er på 15000HKD i måneden. Mathilde fant leiligheten gjennom universitetet som hjelper til med bolig om du ikke får hall.

På grunn av de høye leieprisene tilbyr HKU et stipend til alle som ikke bor på dorm på inntil 1500HKD i måneden. Vi har alle søkt og fått det innvilget, men får ikke pengene før i april.

Dette kan du lese mer om og søke på her:  http://www.cedars.hku.hk/campuslife/accommodation/bursary-scheme

Vær ops på at en foresatt må fylle ut «Parent Consent Form» uansett hvor gammel man er.

Andre forberedelser

 • Vaksiner. Alice og jeg tok ingen vaksiner, men Mathilde tok hepatitt B på sentrum reisemedisin til ca. 700kr. Anita skrev i fjor at hun tok en del vaksiner til ca. 2500kr. Du kan lese hvilke vaksiner som anbefales her:  http://www.nettdoktor.no/reisemedisin/land/asia/hong_kong_macau.php
 • Forsikring. Jeg fikk beskjed om at det ikke holder med vanlig reiseforsikring, og har derfor forsikring for utvekslingsstudenter gjennom gjensidige.
 • Bestill ekstra bankkort hos banken din. Det kan være lurt å ha et ekstra liggende i tilfelle du mister det du har. Vil også anbefale å sjekke hvilke gebyrer banken tar for bruk av bankkort i utlandet.

Håper dette hjelper på søknadsprosessen. Bare ta kontakt om det er noe mer du lurer på.

Hedda

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.