Første måned i Wien

Grüß Gott! Jeg heter Svanhild og studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen. Jeg er på siste året av bachelorgraden min, og som del av mine frie studiepoeng drar jeg på utveksling gjennom en utvekslingsavtale for sammenlignende politikk. Jeg skal altså studere politikk her ved Universität Wien.

Førsteinntrykk av byen

Wien er en spennende by hvor det alltid skjer noe nytt. Byen preges av klassisk arkitektur og høykultur. Det finnes alltid nye teaterstykker, operaer og kunstutstillinger å få med seg. I tillegg er Wien kjent for sine kaffehus, ulike typer bakst og sist, men ikke minst, Wienerschnitzelen. Østerrike har også stolte tradisjoner knyttet til øl- og vinproduksjon. Det finnes flere vingårder i utkanten av byen. Disse er populære å dra til og har gjerne egne uteserveringer hvor man kan kjøpe vin fra vingården. En typisk viennesisk aktivitet er å kombinere gåtur i vingårdene med å dra innom en Heuriger (vinkro) for et par glass. Erasmus arrangerte en såkalt Hike and Heuriger en av de første helgene mine her, noe jeg anbefaler alle som drar til Wien å få med seg (er stengt på vinterstid).

 

Språkkurs

Semesteret i Wien starter ikke før 1. oktober. Derfor er det veldig fint for oss utålmodige og reiselystne at universitetet tilbyr språkkurs i forkant av semesteret! Dette får man også 4 studiepoeng for, noe som tilrettelegger for et litt mer avslappet utvekslingssemester rent fagmessig (håper jeg). Jeg deltok på et tre ukers intensivkurs som varte fra 30. august til 16. september. Hverdagen disse ukene fikk litt ungdomsskolepreg over seg med obligatorisk oppmøte hver dag fra kl 9 til kl 13, samt lekser som måtte leveres inn hver dag. Dette var veldig overkommelig, men jeg merker at jeg ser fram til den fleksible studenttilværelsen igjen!

Det tilbys tyskkurs for alle nivå. Jeg hadde tysk på ungdomsskolen, men hadde naturligvis glemt all grammatikk. Jeg var derfor litt usikker på hvilket nivå som passet for meg, men dette var ikke et problem da Sprachenzentrum tilbyr såkalte «placement tests». Placement-testene består av en skriftlig prøve og en muntlig del over zoom (ikke så skummelt som det høres ut!). Hvis du ikke har noen forkunnskaper, er det mulig å melde seg på nybegynnerkurset uten å ta en placement test.

Å delta på et språkkurs er også en fin mulighet til å bli kjent med andre utvekslingsstudenter og byen før semesterstart.

 

 

Bolig

Jeg er på utveksling sammen med kjæresten min, og valgte derfor å leie bolig privat. Vi fant leilighet gjennom nettsiden Housing Anywhere (https://housinganywhere.com) som jeg vil anbefale videre. Man betaler den første månedsleien gjennom nettsiden, som venter 48 timer etter man er flyttet inn med å overføre pengene til utleier, slik at man har mulighet til å ordne det med en gang dersom noe skulle være galt.

Vi ventet med å fikse bolig til kun noen uker før vi reiste ned – dette anbefales ikke! Utvalget var mye tynnere enn da vi undersøkte noen måneder tidligere. Slik jeg har forstått det er det ikke vanlig i Wien å dra på visninger når man leier. Det er altså like greit å fikse det i god tid før man har dratt ned.

Drar man alene kan man også finne rom i bofellesskap gjennom Housing Anywhere. Flere jeg har blitt kjent med her nede bor i studenthus, noe som virker veldig sosialt og greit, så jeg vil absolutt anbefale å sjekke det ut!

Wien er delt inn i 23 ulike distrikt (Bezirk). For studenter vil jeg anbefale å lete etter bolig i distrikt 1-9. Er man glad i god kaffe og kunst, er særlig Bezirk 7 å anbefale.

 

Kollektivtransport

Wien har et godt kollektivtransporttilbud: buss, U-bahn (undergrunn), Straßenbahn (trikk), Schnell-Bahn/S-Bahn (hurtigtog, går i hovedsak fra utkanten av bygrensen og inn til sentrum) gjør det lett å komme seg fra A til B. Man kan kjøpe fysisk billett på de fleste stasjoner eller bruke appen WienMobil.

Fun fact: Nesten alle gater i Wien er enveiskjørte, noe som visstnok skal ha blitt gjort i forsøk på å redusere biltrafikken i byen.

 

 

Reisemuligheter

Etter språkkurset jeg tok har jeg hatt to uker fri før semesterstart og har dermed fått mulighet til å utforske andre steder enn Wien. Wien ligger midt i Europa, noe som gjør reising med tog veldig enkelt. Bestiller man i god tid kan man få relativt billige togbilletter til de fleste nabolandene.

På disse to ukene har vi fått med oss Oktoberfest i München (anbefales!), Salzburg og Budapest. Et hot tip hvis du vil reise en del: ta med backpackersekk! Det har gjort reisene en god del mer komfortable enn hvis vi skulle ha dratt med oss kofferter gjennom trange tog og byer med brostein. Husk også alltid å reservere sitteplass – det er verdt de få ekstra euroene det koster!

    Bilder fra Salzburgturen.

 

Greit å vite

Her kommer en liten liste med observasjoner og tips fra min første måned i Wien:

 1. Det er helt uvanlig å gå på rød mann her. Selv om gatene nærmest er tomme, venter de aller fleste med å krysse gaten til det er grønn mann.
 2. Første etasje her er det vi på norsk anser som andre etasje (likt som med engelsk 1st floor).
 3. De aller fleste butikker stenger i 18-tiden på lørdager og er stengt på søndager (finnes et par unntak i sentrumskjernen).
 4. Spar penger på forhånd! Å dra på utveksling innebærer mange utgifter i starten av utvekslingsoppholdet, og aller mest sannsynlig sen utbetaling av lån og stipend. Det kan være lurt å ha spart opp litt penger, slik at man har litt å gå på i starten av oppholdet. Hvis man ønsker å reise en del rundt, er det også greit å ha litt ekstra penger på lur.
 5. Når man skal bo lengre enn 3 måneder i Østerrike, må man registrere seg gjennom en såkalt Meldezettel. Noe man har tre dager på seg å fikse innen man er ankommet Østerrike. Dette hadde jeg på en eller annen måte ikke fått med meg før jeg hadde vært her i godt over en uke. Man må ha timeavtale for å møte opp på distriktet man bor i sitt Amtshaus, noe som innebar at jeg hadde time ca. en måned for sent. Heldigvis fikk jeg ingen bot, selv om det å bryte tidsfristen i utgangspunktet kan bety en bot på over 700 euro.

 

Jeg ser fram til å lære mer om Østerrike og å starte skikkelig på universitetet her nede.

 

Tschüss und baba!

Svanhild

2 thoughts on “Første måned i Wien

 1. Hei! Lurte på om det språkkurset du tok ble anerkjent av lånekassen for å få språkkurs stipendet? Har sett på det du tok selv, men prøvd å finne noe som varer i 4 uker ettersom det stod som et krav hos lånekassen.

  • Hei, så gøy at du vurderer Wien! Språkkurset jeg tok gjorde meg ikke kvalifisert for språkstipend. Jeg har ikke lenger oversikt over kravene Lånekassen stiller, men kan si at det også finnes to intensive språkkurs som varer i 4 uker, et i juli og et i august. I år varer de to 4-ukers kursene fra 10.07.2023 – 04.08.2023 og fra 07.08.2023 – 01.09.2023. Også disse kursene gir 4 studiepoeng. Du kan lese mer om de her: https://sprachenzentrum.univie.ac.at/de/deutschkurse/sommer-intensivkurse.

   Hvis du skal ta frie studiepoeng under utvekslingssemesteret ditt, kan også trimester- eller semesterkurs være aktuelt. Selv har jeg tatt et trimesterkurs som varte fra 12. oktober til 14. desember (skal skrive litt mer om trimesterkurset i neste innlegg:)) ). Jeg bestemte meg for å ta trimesterkurs etter at jeg allerede hadde søkt stipend, så jeg sjekket aldri om disse to kursene sett i sammenheng hadde kvalifisert meg for språkstipend. Men dette kan være en idé å sjekke dersom du ønsker å ta flere kurs. Her er link til oversikt over alle de ulike tyskkursene Sprachenzentrum tilbyr: https://sprachenzentrum.univie.ac.at/de/jahresueberblick.

   Håper dette var til hjelp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.