Øl, würst og leiderhosen: Min første måned i München.

Servus! Mitt navn er Synnøve, jeg er 22 år gammel og studerer samfunnsøkonomi bachelor ved UiB. Jeg er på siste året og har dratt på utveksling til München i Tyskland for høstsemesteret mitt. Jeg studerer nå ved Ludwig-Maximilians Universitat. 

Prost!

Mitt forhold til Tyskland og grunnen til at jeg valgte München:

Det var egentlig ganske tilfeldig at jeg endte opp her, jeg har aldri hatt tysk og kun vært i Berlin en gang før. Utover dette har jeg heller ikke noen annen spesiell tilknytning til Tyskland. Jeg var jeg egentlig ganske bestemt på å dra til København, men en uke før fristen så jeg litt mer på de forskjellige utvekslingsavtalene som gikk via. det økonomiske fakultetet, og endte opp med å velge München. Bakgrunnen for dette var blant annet at jeg syntes München var mer «annerledes» fra Norge enn en nordisk by som Køben, og at München ligger ved alpene som gir større muligheter for fjell- og skitur. Det er mange andre spennende byer i nærheten man kan besøke, og byen er ikke “for stor” by så det er lett å komme seg rundt omkring, blant annet med U-bahn, trikk, buss eller sykkel. 

Marienplatz

Ankomst i München og boligsituasjon:

Jeg ankom München 28. august og har vært her i over en måned nå. Første uken brukte jeg på å finne bolig, fordi jeg kun hadde fremleieavtale på et rom i 3 uker. Boligsituasjonen i München er veldig presset. Det er et veldig vanskelig boligmarked og ganske dyrt. Det er veldig få studenter som får plass i de rimelige studentboligene. Hvis du har tenkt å dra på utveksling hit,  er det derfor viktig  å søke bolig veldig tidlig!! Man må også være veldig bevisst på lureri og scams av folk som prøver å leie ut, da de utnytter den vanskelige boligsituasjonen. Jeg endte opp med en studioleilighet i det mest sentrale området, noe som er veldig dyrt og en del over et vanlig studentbudsjett, men når jeg fant et sted tenkte jeg det var verdt å ta da det er så vanskelig å finne bolig.

Språkkurs:

Som sagt har jeg ingen tidligere erfaring med tysk. Fra starten av september har jeg deltatt i et språkkurs i regi av skolen og tatt tysk A1.1. Dette varte i en måned og jeg anbefaler alle som reiser hit å delta. Vi har både lært tysk og dratt sammen på fjellturer og til Biergartens («Ølhager») i timene. Man blir godt kjent med de andre utvekslingselevene man skal gå på skole med.  Jeg skal til Italia med noen av de jeg har blitt kjent med der i tiden før skolen begynner i midten av oktober. 

Klassetur til Tegernsee

Tur i Englischer Garten

Studiestart:

Semesteret i München begynner veldig sent, og derfor er ikke forelesninger/eksamener ferdig før nærmere slutten av februar. Dette vil si at det glir en del inn i bachelorsemesteret mitt hjemme. Jeg har ekstra fag fra før av som gjør at jeg slipper å ta valgfag i bachelorsemesteret, men om ikke man har det ville jeg egentlig heller anbefalt folk å dra ut i vårsemesteret her. 

Nå som jeg har begynt å melde opp til fag ved universitetet merker jeg at jeg savner Studentweb litt! Systemet for å melde seg opp til fag er kronglete, da mange av de online systemene er dårlig utformet. Heldigvis ordner det seg alltid, og det finnes folk man kan kontakte dersom man lurer på ting. Det økonomiske fakultetet her er i tett samarbeid med fakultetet for business og management så jeg skal ta en blanding av fag fra de to. For å oppfylle 30 studiepoeng må man som oftest da 5 fag, da de fleste fagene er på 6 poeng, men språkkurset gir 6 poeng dersom man deltar på det. 

Tysk kultur og sosialt liv: 

Tyskland er et moderne land, men ikke helt på Norges nivå enda. De fleste foretrekker fortsatt betaling med kontakter og ikke alle systemer er online heller. De fleste liker å snakke tysk, men dette har ikke vært et problem, da tysk er veldig likt norsk og derfor lett å forstå. De fleste kan også engelsk dersom det er krise. Utover dette er München godt kjent for den beryktede Oktoberfest (her kaller de det for Wiesn), så her har jeg dratt et par ganger. Jeg har også kjøpt ordentlig Dirndl antrekk for anledningen. Dette er en veldig morsom opplevelse som jeg anbefaler alle. 

Oktoberfest

Alt i alt har jeg hatt en fantastisk opplevelse så langt og gleder meg til å begynne på skolen her nede, da blir neste blogginnlegg litt mer om universitetslivet her nede!

 

Auf Wiedersehn!!

SynnøveLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.