En Italiensk Survivalguide

Hei alle sammen,

Nå er det lenge siden jeg skrev sist, men det jeg tenkte at jeg skulle komme med nå er en liten survivalguide til de av dere som har tenkt dere på utveksling i Italia. Riktignok er denne naturligvis preget av mitt opphold og mine opplevelser, men kanskje dere kan plukke opp noen gode tips allikevel selv om dere ikke skal til Padova.

Dette var gaten min i Padova <3

Tips 1: Bolig

Finn bolig så fort som mulig. Jeg tuller ikke når jeg sier at å finne bolig i Italia tar måneder. Selv begynte jeg å lete i oktober, og fant bolig i slutten av januar. Dessverre er det slik at mange utleiere ikke vil ha internasjonale studenter og da spesielt Erasmus siden det som regel er bare for ett semester. Dette står ofte i annonsen som «No ERASMUS». Eller så vil de ikke ha studenter i det hele tatt og da kan det stå noe som «Solo lavoratori» eller «no studenti». Andre ord som kan være nyttige er «uomo/uomini/ragazzo/ragazzi» som betyr mann/menn eller gutt(er) og «donna/donne/ragazza/ragazze» som betyr kvinne(r) eller jente(r). Ofte har de en preferanse for hvilket kjønn de leier ut til.

I Italia er det en million ulike nettsider hvor man kan finne bolig. Den største er immobiliare.it. Her blir det ofte lagt ut hele leiligheter, men dessverre er de dårlige til å svare, da spesielt dersom en ikke snakker italiensk. Som utvekslingsstudent er det nok lettere å forholde seg til ulike selskaper som spesifikt henvender seg til utenlandske studenter. Noen gode eksempler på dette er Bedstudent.it (Padova), stanzasemplice.com (mange byer), spotahome.com (mange byer) eller housinganywhere.com (mange byer). Dersom noen er spesielt interesserte så er det bare å sende melding, jeg har et dokument med linker til alle sidene hvor man kan finne bolig! Et siste sted som er verdt å se på er Facebook. Det var faktisk gjennom en gruppe på Facebook jeg fant bolig selv. Her er det viktig å være på utkikk etter scammere. Dessverre er det mange av dem. Noen steg du kan ta for å verne deg mot scam er:

  1. Be alltid om videovisning.
  2. Aldri betal noe direkte til utleier før du kommer.
  3. Be om å få snakke med en av de andre som bor der eller har bodd der.
  4. Gå inn på google streetview og se om vinduene matcher de du har fått bilder av utenfor.

En siste ting dere bør sjekke når dere skal finne bolig er hvor langt unna det er deres fakultet og hvor langt unna sentrum er det? Jeg skriver mer om transport under.

Ca sånn her ser codice fiscale ut for utlendinger.

Tips 2: Nødvendige dokumenter

Det viktigste dokumentet du har når du skal bo og gjøre ærender i Italia er «codice fiscale». Det er en skatteidentifikasjon som for eksempel de fleste kommer til å kreve for at du skal kunne leie bolig eller ta et legebesøk. I Padova fikk vi dette automatisk under søknadsprosessen, men jeg har skjønt at man ikke nødvendigvis gjør det overalt. Som sagt er dette et dokument som gjør det mye lettere å leve i Italia så jeg ville ha funnet ut hvordan du skaffer det selv dersom ditt universitet ikke gir det til deg automatisk.

Dersom du har planer om å drive med noen form for sport, for eksempel på et treningsstudio eller klatresenter eller på et lag, må du ha et helsesertifikat. I Italia har de et system som sier at alle som er på et treningssenter må ha et sertifikat som sier at man er i god helse. Dette heter på italiensk «Certificato medico sportivo», dette kan du helt sikkert finne online. Det jeg vil anbefale alle er å ta en legetime med din fastlege i Norge for å fylle ut det skjemaet eller lignende på engelsk. Det er nemlig ikke veldig lett å finne en engelskspråklig lege i Italia, og det vil også koste deg mer enn en vanlig legetime i Norge.

Tips 3: Eksamen

Som mange andre utvekslingsstudenter var jeg passe stressa for å ta eksamen i utlandet. Her kan jeg pent si at det er ikke noe du trenger å bekymre deg voldsomt for. Når det kommer til karakterer i Italia så har de et poengsystem som går fra 0 til 30L. For å bestå må en minst få 18 poeng. 30 vil være perfekt poengsum mens 30L er at du har gått above and beyond. En ting som også kan være lurt å notere seg er at i Italia har de flere eksamensperioder. Dette kan virke litt forvirrende, men det betyr egentlig bare at du har to eller flere muligheter til å ta eksamen i faget. Du kan altså få en sjanse til dersom du stryker! Som regel er eksamensdatoene publisert inne på din profil i Padova, men hvis det ikke er det så er det veldig mulig å spørre professoren når de skal være.

Mitt beste tips er å se på typen eksamen du får. I Padova vil jeg si at i min erfaring er det beste skriftlig eksamen (som ikke er flervalgs-eksamen) eller muntlig eksamen. Når man skriver en tekst eller har muntlig er det mye lettere for professoren å gi deg litt ekstra bonus siden du er ERASMUS student. Det er i alle fall min erfaring. Når man tar en flervalgs-eksamen er det ikke mulig for professoren å ta til betraktning at du ikke er italiensk (dette er kanskje spesielt relevant dersom du tar fag på italiensk). Obs. dersom du har muntlig eksamen i Italia kan det hende at du kommer til å ta eksamen foran alle i klassen din. Det gjorde nemlig jeg og det var mildt sagt et sjokk for min norske sjel. Men jeg lover, dette går helt fint! Ifølge mine italienske venner er dette fordi de ikke alltid har to professorer tilgjengelige for å sikre at eksamenen er gjort på ordentlig vis og derfor så har de det foran de andre studentene. Det som er fint med dette er jo at du kommer til å få en pekepinn på hva slags type spørsmål du kommer til å få! Men dersom dette høres ut som et mareritt for deg så kan det være lurt å prøve å få tatt fag med skriftlig eksamen.

Tips 4: Transport

Når dere kommer til en ny by vil jeg anbefale å høre først med noen som bor eller har bodd der før om hvor bra kollektivtransporten fungerer, eller om det er noe annet de anbefaler. Fro de av dere som skal til Padova så vil jeg sterkt anbefale sykkel! Jeg brukte sykkelen min hver eneste dag. Padova er paddeflatt så det er utrolig lett å komme seg rundt med sykkel.

Sjekk sykkelavstanden til fakultetet deres og til sentrum!

Generelt er Trenitalia og Italo deres bestevenner! Togsystemet i Italia er veldig bra og du kan komme deg rundt både raskt og billig. Trenitalia har alle de lokale toglinjene i tillegg til langdistansetog. Italo har kun langdistansetog, men er ofte billigere i min erfaring. Last ned appene til begge så slipper du å stresse med å kjøpe billetter på stasjonen!

Dersom du vil kjøpe billett til busser i byene er det ofte mulig å kjøpe på bussen, men det er dyrere. Det du skal se etter er den nærmeste tobakk-kiosken eller aviskiosken! Her kan du som oftest alltid kjøpe billett, og hvis ikke så vet de hvor du kan kjøpe billett.

Dette var alle mine beste tips for ditt opphold i Italia. Jeg håper dere koser dere masse og utforsker så mye som mulig!

Som alltid er det bare å ta kontakt med meg på FB eller Instagram (@hildasl)<3

Arrivederci,

Hilda Lundanes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.