Bonjour fra Montréal!

Hei! Jeg heter Filippa og går tredjeåret på medier og kommunikasjon på UiB. Dette semesteret er jeg på utveksling i Montréal i Canada og nå har jeg vært her i nesten én måned allerede. Utrolig mye har skjedd på kort tid og her kommer noen av høydepunktene!

Bosted

Jeg bor sammen med to veldig gode venninner som begge studerer i Bergen i en leilighet i det som kalles McGill Ghetto. Her bor veldig mange av studentene på McGill Uni. Her er det er mest vanlig for førsteårsstudenter å bo på campus og at de eldre kullene bor i kollektiv i private leiligheter. Leiemarkedet er stort i Montréal og det er deriblant mange Facebook-grupper for internasjonale studenter som leter etter bolig som kan være nyttig. Vi fant vår leilighet gjennom en slik gruppe på under én uke. I vår leilighetsbygning er det totalt tre leiligheter hvor det bor to andre superhyggelige guttegjenger fra India og Canada/Ungarn. Å bo i et område med andre studenter er derfor en super mulighet å komme i kontakt med folk på og kan anbefales på det sterkeste!

Ingen beskrivelse er tilgjengelig. Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

Vårt hyggelige nabolag i ghettoen i venstre bilde

Ingen beskrivelse er tilgjengelig. Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

Et rikt internasjonalt miljø!

Montréal er en utrolig mangfoldig by med mange ulike nasjonaliteter. Montréal ligger i Quebec som er først og fremst en fransktalende provins. For studenter som har hatt fransk på ungdomsskolen eller videregående er dette en fantastisk mulighet til å praktisere språk dersom man ønsker å holde språkkunnskapene vedlike! For studenter som ikke har noen franskkunnskaper, frykt ikke! Det er også veldig mange canadiere som ikke prater fransk og de aller, aller fleste kan engelsk flytende, i tillegg til at McGill er et engelskspråkelig universitet.

Montreal er en skikkelig meltingpot av ulike nasjonaliteter og det internasjonale studentmiljøet her er stort. Man merker godt at de aller fleste studenter er veldig interessert i å bli kjent med andre på tvers av kulturer og at det er veldig enkelt å komme i kontakt med folk. Blant annet har jeg selv blitt kjent med flere canadiere fra både Toronto og Montréal, nederlendere, dansker, svensker og amerikanere.

Mat, kultur og uteliv

Mangfoldigheten reflekteres virkelig i matkulturen! Her er det spisesteder på et hver hjørne fra alle verdens land, og du finner områder som Little Italy, Little Portugal, og det jødisk-ortodokse området som er verdenskjent for bagelsene sine. Det finnes også flere food courts med mat fra Haïti, Jamaica, Thailand, Japan, Belgia, Frankrike, Korea og mange andre land! Disse er geniale hvis man er en gjeng som har lyst på litt forskjellig! Markedet i Little Italy er også verdt å dra til for alle med et stort mathjerte.

Kulturen her er åpenbart veldig påvirket av alle nasjonalitetene som byen representerer. Det er mye som på mange måter ligner på kulturen du finner i USA, for eksempel hvor imøtekommende folk er, skyskrapere i Downtown og størrelsene på matvarene i butikken, og andre ting som ligner mye på den franske kulturen, for eksempel alle de katolske kirkene som finnes her og gamlebyen Vieux-Montréal som kan ligne på Paris. Mange kaller byen for en blanding av New York og Paris, noe jeg synes er en god beskrivelse.

Den første uken før skolestart fikk jeg være med på fadderuken her som kalles «Frosh», noe som var en veldig god kickstart på oppholdet. Vi gjorde mye forskjellig samme med faddergruppen vår, for eksempel bar crawl, beach club, volleyball og boat cruise. Etter fadderuken har vi sjekket ut en del utesteder og her er det mye kule barer og utesteder med all type musikk og stemning ut ifra hva du er ute etter.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig. Ingen beskrivelse er tilgjengelig. Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig. Ingen beskrivelse er tilgjengelig. Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

Fag, undervisning og evaluering

For å få utvekslingsoppholdet godkjent fra UiB er man nødt til å ta 15 credits som tilsvarer 30 studiepoeng i Norge. Her må man være obs på å ikke ta fag som kan overlappe fag du allerede har hatt eller kommer til å ha når du kommer hjem igjen. Selv tar jeg et intensivt franskkurs på 6 credits, noe som gjør at jeg kan ha kun fire fag totalt da resten av fagene er på 3 credits. Jeg ønsket å ta noe helt utenom hva jeg studerer til vanlig, så jeg har valgt å ta to sosiologifag og ett canadisk historiefag i tillegg til fransk. Undervisningsmetoden ligner på hva man er vandt med på UiB hvor det er vanlig med 1,5 timers forelesninger to ganger i uken, i tillegg til at noen fag også har seminar. Evalueringsmetoden er derimot veldig annerledes fra hvordan vi har det på norske universitet. Evalueringen varierer veldig fra fag til fag, men ingen fag på McGill har en final exam som kan telle mer enn 70% av din totale karakter. I mine fag telles muntlig deltakelse i forelesning mellom 10-20% av karakteren, i tillegg til mindre oppgaver og midterm exam. Det vil si at man kan faktisk stryke på eksamen på slutten av semesteret og fremdeles bestå (til tross for at det selvsagt ikke anbefales)!

Mitt beste tips er å velge fag du er interessert i og som ikke vil hindre deg fra å nyte oppholdet! På McGill sin nettside står det emnebeskrivelser på alle fag og det er en 1,5 ukers periode hvor man kan endre fag før man bestemmer seg for hva man ønsker å ta. Da er det mulig å melde seg opp til fag for å sjekke ut evaluering, pensum og generelt hvor omfattende arbeid det er snakk om, for så å bestemme deg for om dette er noe for deg. Det er selvfølgelig også mulighet til å få rådgivning fra McGill angående fag. Jeg vil anbefale å ta fag på mellom 100-300 nivå for å forhindre at du ender opp med å bruke studieoppholdet til å kun lese.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig. Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

Hovedbygningen til Arts-fakultetet i venstre bilde

Om McGill

Selve skolen og universitetsområdet er utrolig fint med en stor park man kan nyte lunsjen sin i og vakre bygninger. De fleste lesesalene og forelesningslokalene er moderne, og det er mange store leseplasser som gjør at det er litt mindre kamp om plassene. Det finnes også flere kantiner og kaféer hvor man kan skaffe seg alt fra en enkel sandwich til en frisk pokébowl med edamamebønner og laks fra en av salatbarene. Skolen ligger midt i sentrum, noe som er utrolig praktisk! Universitetet er også mer samlet enn slik det er på UiB hvor bygningene er mer spredt utover byen.

Gjennom skolen er det mye som skjer hele tiden, så det gjelder å holde seg oppdatert på både mail, Instagram og McGills nettside! Det er en stor sportskultur her, og det merkes hvis du drar for å heie på McGill Red Birds på basketball-, amerikansk fotball eller ishockeykamp. Mye arrangeres for internasjonale studenter, som diverse utflukter og tours, i tillegg til fadderuken og mange idrettslag som man kan bli med i.

Ingen beskrivelse er tilgjengelig. Ingen beskrivelse er tilgjengelig. Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

Alléen til McGill i venstre bilde

 

Førsteinntrykket av både Montréal og McGill University har vært utrolig positivt. Med det takker jeg for meg for denne gang, og jeg gleder meg til å oppdatere oppholdet etter å ha utforsket byen enda mer!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.