Oppdatering fra Aarhus

Heisann og takk for sist!

Nå er jeg cira halvveis i utvekslingsoppholdet mitt her i Aarhus. Selv om tiden har gått veldig fort, har jeg allerede rukket å bli syk to ganger :,). Derfor har jeg hatt god tid til å tenke ut en liten «bucket list» for hva man bør få med seg i Aarhus. Siden det begynner å nærme seg eksamensforberedelser, vil jeg også inkludere noen tanker om det.

For det første, dersom noen tenker å ta en helgetur, vil jeg anbefale å vente til vårparten i stedet for midt i januar. Selv om Aarhus ligger sørligere enn Norge, betyr det ikke automatisk sol og sommer. Aarhus er en kystby, noe som vil si det kan blåse mye og derfor bli skikkelig kaldt. Selv om det begynner å bli varmere og mer vårlig, beholder jeg fortsatt ullsokkene på og anbefaler også å ta med votter til sykkelturene.

Her er vi i Regnbuetunellen øverst på Aros museet!

Kulturbyen Aarhus

I 2017 ble Aarhus kåret til Europas kulturhovedstad og med god grunn. Jeg vil selvfølgelig anbefale Aaros museum, som har flere spennende utstillinger, både klassiske og mer moderne. Billettprisene er ganske stive for en enkeltbillett, der et årskort er mest gunstig for en hver med hint av kunstinteresse. Prisen på årskortet ligger på 250DKK, som også gir deg muligheten til å ta med en +1 (som er under 30).

 

Cafen “Art by me” er også en slager, dersom man ønsker å dyrke kunstinteressene sine. Her velger man ut det keramikk-objektet man ønsker, enten om det er en kopp, vase eller hundeskål, og maler det i ønsket stil. Prisene varierer etter hva man ønsker å male, der man også får god innføring i ulike type metoder man kan bruke. Etter en uke er den ferdig bredt og man kan komme å hente den (genial “byblom”).

Når man booker bord på Art by me kan man male i 2,5 timer.

Dersom du er på et strammere budsjett, byr byen på flere rimelige opplevelser. Aarhus er en by med flere koselige parker, der man kan slå seg ned for å se på folkelivet og nyte en kald tuborg bekymringsfritt i sola. Man må heller ikke reise langt  for å kjenne sanden mellom terne. Den Permanente er en av byens mest populære badestrender som kun ligger 2,5 kilomenter unna bykjernen. Den ligger også i nærheten av Riskov skogen, som på denne tiden av året bugner av ramsløk!

Dette er deler av Den Parmanente med utsikt mot Aarhus Ø.

Torvet på Ingerselv er åpent på onsdager og lørdager 08-14. Veldig koselig å rusle rundt.

Fredagsbar- et genialt konsept!

Som de fleste vet er drikkekulturen noe mer liberal i Danmark. Det gjelder også selvfølgelig på campus. Dersom man ønsker, kan man godt ta et glass til lunsjen i studentkantinen, der også Studentbaren er åpen fra 12-02 så og si alle dagene. Det beste er imidlertid Fredagsbarene. Under introuken ble vi forklart at dansker ofte tar en pils etter lesingen på fredager, noe jeg vil kalle en klassisk norsk “fredagspils”. Jeg har dessverre ikke oversikt over hvor mange fredagsbarer som faktisk eksiterer, men det virker nesten som hvert studie har sin egen, der de fleste åpner rundt klokken 15.00. Stemningen varierer veldig fra bar til bar, der noen er der for “fredagspilsen” mens andre er hardbanka raves. Her er det heller ikke behov for å vorse noe særlig før man drar, siden ølen koster 5DKK og shot koster 10DKK. Alle barene ligger også innenfor radiusen til campus, så her drar man virkelig fra bar til bar.

Lørdagsbrunsj på Det Kongelige bibliotek

Er du hangover etter Fredagsbaren? Da smaker ingenting bedre enn frukostbuffeen på Det Kongelige Bibliotek. Fra 10.00 til 13.00 er buffeen åpen i kantinen, der man betaler kun 75DKK for å spise så my frukost man vil! Om det lar seg gjøre, er det beste å komme når dørene åpner. Da er det lettest å finne en god plass å sitte, samt ha god tid til å nyte maten. Samtidig bør man regne med å stå gode 20 minutt i kø, uansett når man kommer. Lørdagsbrunsjen er også en god unnskyldning til å få unnagjort litt skolearbeid etterpå (spesielt om man pakker med seg en croåssiant eller to fra buffeen).

Viktig å gjøre pengene sine verdt på buffet!

Fag og eksamenstid

Dessverre begynner det også å nærme seg eksamenstid. Dette semesteret tar jeg 3 fag på 10 studiepoeng, som også er vanlig ved UiB. Fagene jeg tar er:

  • Freedom of Expression in the 21st Century
  • Artificial Intelligence and Democracy: Friends or Foes?
  • Evolutionary Approach to Political Psychology

Danskene er imidlertid mer begeistret for muntlig eksamensformer, noe som også gjenspeiles i undervisningen. Vi er rundt 20 personer i hver klasse, der muntlig aktivitet er sterkt oppmuntret av professorne, som fungerer mer som “seminarledere” enn forelesere. Overgangen fra å være en passiv lytter i en stor forelesningssal til å være en aktiv deltaker i diskusjon, har kanskje vært den største overgangen fra UiB. På den ene siden har dette vært noe skummelt, spesielt når alt foregår på akademisk engelsk. Samtidig har det pushet meg ut av komfortsonen og bidratt til å utvikle meg både faglig og sosialt. Dermed har terskelen for en god faglig diskusjon blitt lavere og mer innholdsrike.

I det ytringsfrihetsfaget skal jeg levere et “term paper” i slutten av semesteret med valgfritt tema. Dette er ganske likt med hva jeg er vane med fra UiB. I de to andre fagene skal jeg først levere en “synopsis” og deretter ha en muntlig høring. Selv om jeg er litt nervøs for den muntlige høringen, er jeg ganske fan av “synopsis”- ideen. De to synopsisene jeg skal skrive skal være en form for forskningsdesign, der jeg redegjør for hva jeg skal undersøke, hvorfor og hvordan. For eksempel i faget om kunstig intelligens ønsker jeg å gjøre en etnografisk case studie av et canadisk immigrasjonskontor, som har tatt i bruk kunstig intelligens i beslutningsprosessen. Ved å kun gjøre en synopsis, slipper jeg å faktisk gjennomføre studien. Dermed er det kun fantasien som setter grenser for hva man ønsker å undersøke :D.

Hovedmotivasjonen min for å dra til Aarhus var først og fremst det faglige tilbudet ved The Department of Political Science, som har et svært godt internasjoanlt rykte Jeg syns de virkelig lever opp til forventningene, der jeg kommer godt faglig rustet ut av dette utvekslingsoppholdet.

I siste innlegg vil jeg melde tilbake om hvordan det gikk på eksamen, samt oppsummere hva jeg har lært under utvekslingsoppholdet. Kontakt meg gjerne på Instagram eller Facebook (Gjøri Marie Haugen) om dere lurer på noe ;))

Vi snakkes!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.