Postkort fra Alpenes hovedstad

Grenoble sett fra «La Bastille» (tilsvarende Fløyen)

Bonjour!

Mitt navn er Erling, jeg er 20 år gammel og studerer sammenliknende politikk på mitt 4. semester ved UiB. Jeg befinner meg nå i Alpenes hovedstad, nærmere bestemt i byen Grenoble i regionen Auvergne-Rhône-Alpes lokalisert sør-øst i Frankrike. Jeg studerer ved Sciences Po Grenoble, som er et av de 10 franske instituttene ved det anerkjente universitetet Sciences Po med spesialisering på moderne politisk vitenskap og andre samfunnsfaglige studier. UiB har flere utvekslingsavtaler med Sciences Po i blant annet storbyer som Paris, Lyon og Bordeaux, men en av grunnene til at valget falt på Grenoble var det beryktede studentmiljøet for internasjonale studenter og plasseringen på det europeiske kontinentet. I Grenoble bor det 600 000 mennesker, med en størrelse litt større enn Bergen og litt mindre enn Oslo. Grenoble er regnet som en av Frankrikes beste studentbyer med utallige tilbud gjennom ulike foreninger og studentorganisasjoner. I tillegg er det faktisk bare utvekslingsstudenter som utgjør 2. kullet her på Sciences Po, ettersom det er en del av studieprogrammet for de franske studentene her at alle skal reise på utveksling under sitt andre studieår. Det gir følelsen av at instituttet virkelig prioriterer og legger til rette for et godt opphold for rundt 250 internasjonale studenter per semester.

Byen befinner seg i selve hjertet av Europa, rett ved storbyen Lyon, og bare rundt 3 timer unna steder som Paris, den franske rivieraen, i tillegg til andre storbyer som Genève i Sveits og Torino i Italia. Så skal det også nevnes at omgivelsene rundt Grenoble hadde en betydelig innvirkning på valget mitt. En helt unik nærhet til Alpenes største skianlegg på kun 1-1/2 time unna gir utallige muligheter, enten man vil oppleve Europa høyt eller lavt. Byen er omringet av eventyraktige fjell dekket med snø, som forklarer det passende navnet «capitale des Alpes».

Hovedbiblioteket på campus

Etter en innholdsrik første måned fullpakket av utallige opplevelser kan det være lett å glemme å skrive slike blogginnlegg når tiden flyr i full fart. Jeg er med andre ord veldig fornøyd med valget mitt, der sentrum ikke er altfor stort og kan til tider minne litt om Bergen med en by fullpakket av studenter. Jeg har møtt studenter fra alle verdens hjørner, med alt fra amerikanere og grekere til colombianere og sør-koreanere. Dette er første gang jeg reiser på utveksling, og etter anbefalinger fra nærmest samtlige jeg kjenner før meg som har anbefalt utveksling på det sterkeste, så skjønner jeg nå godt hvor denne entusiasmen kommer fra. Særlig i Europa, i den såkalte «Erasmus-boblen» der jeg møter mennesker fra hele verden hvor det føles som om alle er like investert til å bli kjent med hverandre. Det har skapt et miljø hvor det føles som om det skjer noe nesten hver dag! Alt fra dagsturer til Lyon, en helgetur til Alpene med afterski eller bare en kveld på utelivet til Grenoble. De varierte omgivelsene gir så mange muligheter for å oppleve Europas mange sider, enten det er yrende byliv i stekende sol eller nypreppa skiløyper med perfekt løssnø på 3400 moh.

Sciences Po instituttet

På starten av utvekslingsprosessen var jeg helt sikker på at Frankrike var landet jeg ville reise til, ettersom jeg ønsket å forbedre fransken min. Jeg har hatt fransk på skolen i 5 år i Norge, og ønsket å ta nivået mitt ett hakk videre dette semesteret. Sciences Po tilbyr veldig god tilrettelegging ut fra studentens individuelle språkbehov, med mulighet til fullt opplegg på både engelsk og fransk. Jeg valgte derimot en kombinasjon gjennom såkalt «mixed track», der jeg har to engelske fag og fire franske fag. Dette betyr langt på vei at jeg forstår alt som blir sagt av de franske foreleserne, men jeg ønsket å utfordre meg selv når muligheten bydde seg. På starten ble det et stort sjokk der jeg følte meg desidert dårligst i forelesningssalen og forstod knapt 30-40% av det læreren sa. Akademisk engelsk kan være vanskelig nok i seg selv, og da blir det ikke særlig lettere med akademisk fransk. Likevel merker jeg hvor mye man vokser allerede etter én måned med daglig eksponering av det franske språket. Franskmenn er jevnt over ganske dårlig på engelsk, så det gjelder å stole på det man kan fra før, i tillegg til å prøve og feile mye, heller enn å forvente noen hjelp fra lokalbefolkningen.

Helgetur til Alpene med to svensker, en finne og en amerikaner:)

Jeg tar til sammen 33 ECTS, som tilsvarer 33 studiepoeng. Fagtilbudet er av høy kvalitet, med mange spennende og dagsaktuelle politiske, økonomiske, sosiale og juridiske emner. Det som likevel skiller Grenoble fra andre studentbyer er det helt unike tilbudet til å ta sportsemner ved siden av studiene. Sciences Po Grenoble er en del av det enorme universitetet UGA (Université Grenoble Alpes) som tilbyr studiepoeng i utallige idretter, med eksempelvis fotball, vannpolo, roing, langrenn, sykling, basketball, salsa, rugby og trampolinehopping (for å nevne noen). Når jeg først befant meg i Alpene tenkte jeg at jeg skulle utnytte vintermulighetene til det fulle, så jeg tok med meg både alpint- og langrennsutstyr ned fra Norge. Derfor har jeg både et slalåmfag og et multisportsfag. I slalåmfaget er vi i ulike grupper på 20 studenter fordelt etter nivå og trener på teknikk, tester ut forskjellige løyper i ulikt terreng, og lærer for eksempel å kjøre baklengs. Multisportsfaget er derimot et eget tilbud bare for Sciences Po-studenter, med ulike idretter etter sesong gjennom semesteret. De første timene har vi stått på snowboard, mens senere skal vi prøve blant annet skiskyting, randonee, kanopadling og fjellklatring. For meg var det rett og slett umulig å si nei til å samle studiepoeng på denne måten!

Slik ser skolebenken min ut i sportsfaget mitt

Tross stabilt høye smittetall i Frankrike gjennom hele januar, så er det lite som stopper deg fra sosialt uteliv så lenge du har vaksinepass og et munnbind i bakhånd. I takt med Norge virker det også som om de siste tiltakene her nede fjernes om ikke lenge nå som smitten endelig går nedover. Hvis pandemien synger på siste verset og usikkerheten for utenlandsreiser blir helt borte, så kan jeg ikke understreke nok min anbefaling om å reise på utveksling dersom du har muligheten. Å bli værende i Bergen gjennom en hel bachelor- eller mastergrad har selvfølgelig sine fordeler, men den muligheten utveksling gir deg til å oppleve verden på en så tilrettelagt måte er i mine øyne vanskelig å unngå. Er du tvil så søk!

Neste innlegg vil jeg skrive mer om kultursjokket man kan møte på når man skal bo og leve utenfor trygge og oversiktlige Norge, i tillegg til administrative prosesser du må gjennom for å kunne studere i Frankrike. Kontakt meg gjerne på Facebook til Erling Gjerde Førland dersom du har noen spørsmål!

Fornøyd etter å ha lært å stå på snowboard!

A bientôt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.