Det er dejligt at være utvekslingsstudent i Aarhus!

Hei!  (som de også sier på dansk haha 😀 ) 

Samtidig som jeg begynner å skrive dette innlegget, sitter jeg på folketomme Sola flyplass i Norge. I vesken har jeg to mellombarer, pass, samt en fersk attest på negativ hurtigtest. I dette innlegget vil jeg fortelle litt om min første uke i Aarhus og litt tanker jeg har gjort meg opp om Danmark, men først burde jeg kanskje si litt om meg selv. 

Jeg heter Gjøri Marie (21 år) og studerer (studerte?) sammenliknende politikk ved UiB. Utveksling har egentlig aldri vært en drøm, men covid gjorde meg plutselig reisesyk og eventyrlysten. Denne åpenbaringen fikk jeg litt sent, siden jeg tross alt er på mitt 6. og siste semester. Derfor skrev jeg bacheloren min sist semester og avslutte bachelorgraden min her i Danmark. Til nå er jeg veldig fornøyd med denne beslutningen, der jeg også tenker å bli i Aarhus for å ta masteren til høsten. 

Danmark var et nokså praktisk valg logistikkmessig og kulturmessig. Aarhus Universitetet er også et godt anerkjent universitet innenfor statsvitenskap, der statsvitere som Putnam og Fukuyama har vært gjesteforelesere. Jeg hadde også hørt flere skryte over byen og studentmiljøet, noe som gir mening, siden Aarhus er kjent som “the city of smiles”. 

Nesten helt alene på flyplassen :,)

 

 

 

 

 

 

 

Først vil jeg si noe om forberedelsesprosessen, som var noe mer komplisert enn jeg trodde gitt at jeg “bare” skulle til Danmark, men også litt tips and tricks.  

  1. Forsikring

Husk at reiseforsikringen du har gjennom foreldrene dine kun gjelder til du er 21. Etter det må du opprette din egen. Det er greit å oppdage i god tid før man reiser, og ikke dagen før hehehe. ANSA (studentorganisasjon for nordmenn i utlandet) tilbyr også forsikring under utvekslingsoppholdet som koster 900kr for 6 måneder. Better safe than sorry :))

  1. Covid (forhåpentligvis ikke relevant neste semester)

For å komme inn i Danmark måtte jeg ha gyldig bevis på negativ COVID-19- test. Enten en hurtigtest som ikke var eldre enn 48 timer eller en PCR-test som ikke var eldre enn 72 timer. Den enkelteste måten var å gjør dette på flyplassen, som jeg bestilte på flyplassens nettside. Hurtigtesten jeg tok kostet rundt 750nok med studentrabatt, ca. 950nok uten. Jeg ble imidlertid ikke sjekket, men ville ikke gamble på det. 

  1. Bolig

Som resten av Europa, kan det være utfordrende å finne plass å bo Derfor fikk jeg anbefalt å bli medlem i ulike grupper på facebook for å finne plass å bo, som “Lejebolig og lejligheder i Aarhus”. Selv om universitetet tilbyr studentbolig, fikk vi en mail i desember der de beklaget at de ikke kunne garantere bolig. Heldigvis for meg har universitetet avtale med ulike “kollegier”, der studenter som skal på utveksling/ praksis kan fremleie leilighetene sine. Det var en slik avtale jeg fikk, noe jeg er sinnsykt takknemlig for. Universitetet sender ut kontaktinformasjonen til de som ønsker å fremleie, deretter er det første mann til møllen. Jeg leiger av en dansk jente som skal på utveksling til USA. Leiligheten er en del av Åbykollegiet som ligger i bydelen Åbyhøj. Til “sentrum” tar det 20 minutt med buss/ 40 minutt å gå/ 10 minutt med sykkel. Anbefaler derfor å ta med sykkelen på byen, siden bussen slutter å gå rundt midnatt :)). Jeg bor alene i en studioleilighet og betaler rundt 5000nok. Kollegiet har eget treningsrom, fellesstue (som ingen bruker) og fellesvaskeri (10kr per vask). Leiligheten er også fullt møblert, der hun jeg leiger av lar meg bruke basically alle tingene hennes, inkludert sengetøy, basisvarer og sykkel. 

Fin, men litt rotete leilighet hehe

Første frukost i ny leilighet!

  1. Komme seg rundt i Aarhus 

Aarhus er dessidert en sykkelby og ikke en bussby. Kollektivtransport er nokså dyrt (600nok for månedskort) og er ikke optimalt for å komme seg rundt. Selv om store deler av Danmark er flatt, befinner selvfølgelig universitetet seg på en høyde :,). Det kan også være skummelt å ferdes i trafikken, men det går fint så lenge man gir klare signaler. 

Litt vansklig å få med både sykkelen og «utsikten».

Aarhus BSS Institut for Statskundskab- det er her jeg skal ha all undervisning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Venner 

Semesteret begynner ikke før i februar, der universitetet tilbyr en introuke uken før semesterstart (dessverre ikke like festlig som den norske fadderuken). Jeg bestemte meg for å reise en ytterligere uke tidligere, for å bo meg litt inn og få litt oversikt. Jeg kom på en søndagskveld og brukte de første dagene til å hente studentkort og se meg litt om i byen. Selv om jeg forberedte meg på å bruke denne uken alene, har jeg allerede møtt flere andre internasjonale studenter. Selv om dansker er hjelpsomme og hyggelige, er de, som nordmenn, noe reserverte ovenfor internasjonale fremmede. De andre internasjonale studentene er på den andre siden de mest imøtekommende gjengen jeg har møtt! jeg lastet ned WhatsApp og ble medlemmer i ulike gruppechatter, der alle er så inkluderende og initiativrike. På grunn av restriksjonene stenger barene 23.00, der de internasjonale er heldigvis veldig gode på å invitere til nach. 

Masse kjekke folk! Her er min amerikanske/polske venn, Teresa, og hennes norske venn Per.

En sykkeltur unna sentrum ligger Marselisborg Deer Park, som er et lukket skogsområde med relativt tamme dådyr/hjort.

 

Dådyrene/hjortene var såpass tamme at vi fikk å klappe dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg, som sikker også flere andre nordmenn, tenker at Danmark er typ akkurat det samme som Norge. Likevel har jeg oppdaget flere ting som er ulikt, som for eksempel fasongen på hodeputen og ikke minst tallsystemet. Videre forventer jeg å finne flere forskjeller etterhvert, som jeg vil skrive om her i neste innlegg. Jeg er også spent på hvordan det blir å starte semesteret skikkelig, men skal forsøke å balansere det sosiale med det akademiske ;)) 

Første dag i digital introuke :))

 

 

Aarhus er virkelig en vakker, men vindfull by. Jeg gleder meg allerede til våren!

Hei hei fra Aarhus (som selvfølgelig er dansk for hade bra 😀 )

Med bedste hilsner, 

Gjøri Marie 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.