Université de Montréal

Université de Montréal ligger ved den nordlige delen av Mont-Royal. Det er gigantisk, med tre tilhørende metrostopp og tilknyttede bygninger både rundt i og utenfor byen. Jeg brukte en gang 30 minutter på å finne et lokale, første gang jeg skulle ha time der, fordi paviljongen lokalet lå i var så stor! Universitetet ligger på topp ti-listen av de beste universitetene i Canada, og Times Higher Education World University Rankings plasserte UdeM på 85. plass på verdensbasis for 2020! UdeM er et fransk universitet, det vil si at alle fag som tilbys er på fransk, dette inkluderer pensum, forelesninger, eksamener og administrasjon (det tilbys noen engelske fag på masternivå). 

Jeg studerer sammenliknende politikk på UiB, og går hele siste året mitt på bacheloren her i Montreal. Jeg har dog ikke søkt meg inn som utvekslingselev på statsvitenskap, men er skrevet inn i en “mineur en arts et science”, som røft kan oversettes til et årsstudium i samfunnsvitenskap og jeg blir vurdert for noe som kalles fristudent. Dette gjorde jeg for å kunne ta flere fag utenom statsvitenskap. Det har på en måte gjort at jeg har et bredere utvalg å velge mellom, men det er også færre fag innenfor hvert studiefelt jeg kan ta. For å forklare bedre: hvis det tilbys 100 fag for statsvitenskapstuderende, er kun 20 av disse tilgjengelige for meg som “fristudent”. 

For å bli vurdert som fulltidsstudent ved UdeM må man ta 4 eller 5 fag per semester. Jeg startet høstsemesteret mitt 2019 med 5 fag. Hvert fag var veldig forskjellig i forhold til arbeidsmengde, eksamener og forelesninger. Noen forelesere brukte masse notater, andre INGEN, et fag hadde kun to eksamener med 50 spørsmål og svaralternativer, mens andre fag hadde både innleveringer, skoleeksamen og hjemmeeksamen. Semesteret er delt opp i to eksamensperioder, du har midterms og finals, og som sagt har noen fag også andre innleveringer eller oppgaver i løpet av semesteret. Alle arbeidskravene blir karaktersatt og gir til sammen den endelige karakteren. Det har vært veldig greit å kunne fordele både arbeidsmengde og krav litt utover semesteret. Rett etter midterms denne høsten, sa jeg meg nødt til å droppe ut av et fag på grunn av arbeidsmengde, og det er jeg veldig glad for at jeg gjorde.

 

Jeg leser en del på forskjellige kafeer rundt om i byen, hvor jeg har EN DEL å velge mellom. Montreal har det høyeste antallet restauranter og cafeer per innbygger i Canada, og blir kun slått av New York når man regner hele Nord-Amerika.

All undervisning er som sagt på fransk. Det har vært litt vanskelig å få med meg alt som blir sagt i forelesninger og få meg gjennom alt pensum, men jeg har fått det til og lærere og professorene er også veldig forståelsesfulle med tanke på språk. Jeg har fått lov til å levere de fleste innleveringer og svare på eksamener på engelsk der jeg har sett det nødvendig. 

Etter erfaring fra forrige semester, har jeg dette semesteret bestemt å bare ta fire fag helt fra starten av, hvorav tre av de er på nett. Personlig liker jeg dette fordi jeg får jobbe med faget i mitt eget tempo, det er ingen forelesere som snakker for fort eller vanskelig på fransk, og jeg har mulighet til å bruke så mye google translate som jeg vil. Det krever dog litt selvdisiplin og struktur, men jeg liker det! 

Slik så timeplanen min ut sist semester. Forelesninger varer i 3 timer med en 15 min pause midt i.

Utveksling til Montreal anbefaler jeg på det aller sterkeste, men hvis du ikke kan fransk har du fortsatt mulighet til å søke på McGill som er et engelsk universitet i Montreal. McGill er veldig anerkjent på verdensbasis. Husk at du MÅ søke på opptak 1.februar uansett om du vil på utveksling høst eller vår, i Canada har de kun opptak en gang i året. 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.