Montreal

Hei alle sammen! Jeg heter Adina og er på ett års utveksling i Montreal, Canada. Her har jeg allerede vært et helt semester nå, og har akkurat kommet tilbake fra en tre ukers juleferie hjemme i Bergen. Det gjorde godt! Ferien hjemme har gitt meg ny energi og jeg er superglad for at jeg ikke er ferdig i Montreal enda, jeg har et helt semester igjen! 

Utsikt over Montreal fra Mont-Royal. Et fjell, litt som Fløyen, midt i byen!

Jeg tenkte jeg skulle skrive litt generelt om min opplevelse med Montreal og Université de Montréal som jeg går på, fra erfaringen jeg har fått høsten 2019. Kommer til å poste et innlegg ganske snart der jeg går mer i dybden om min opplevelse på UdeM. For det første er Montreal en fantastisk by. Her er det liv, kultur, mennesker, natur og storby i ett. Det er en av de eldste byene i Nord-Amerika, og man kan se mye fransk arkitektur og kultur blandet sammen med den “nye verden”. Montreal er kjent for poutine, ishockey, smoked meat sandwiches og ferske bagels. Det er fantastiske restauranter og kafeer hvor enn du snur deg, og det finnes alltid noe nytt å utforske. Byen har varme somre, (is)kalde vintre, fargerik høst og en vår preget av lønnesirup og søte smaker. Her finnes massiv kultur, med flere musikkfestivaler, konserter, ishockeykamper, her er mange internasjonale studenter, museer og mer. Menneskene er glade, imøtekommende og genuine, også snakker de fleste fransk. 

Montreal er den nest største fransktalende byen i verden, etter Paris, men er også den største tospråklige byen i Quebec og Canada. Man kan fint overleve her uten å kunne et eneste ord fransk, men jeg vil tørre å påstå at det er et pluss. For meg for eksempel, som går på Université de Montréal, er det helt nødvendig å kunne fransk. Universitetet er fransktalende, og dermed er all informasjon, alle fag, alle forelesninger, alt pensum, alle eksamener osv, på fransk. Jeg har bodd i Quebec (en annen fransk by her i Canada) før, og snakker derfor fransk (eller quebecois, som man kaller det med aksenten).  Jeg synes likevel det var tøft å klare og henge med i alle forelesninger, lese akademiske tekster og sånt på et språk jeg kun behersket på et “hverdagslig” nivå, men det har gått fint og jeg har bare blitt bedre. 

UiB har utvekslingsavtale med UdeM som er fransk, men også McGill, som er et engelskspråklig universitet her i Montreal. Både UdeM og McGill er to veldig, veldig gode universiteter, der McGill ofte er mest kjent fordi det som sagt er engelsk. Hvis det virker interessant med utveksling til Montreal er det greit å vite at man ikke kunne fransk, men at du har mulighet til å kunne studere på engelsk ved McGill.

Høsten i Montreal er frisk, tørr og fargerik.

Poutine: fries, cheese & gravy. Man vet at osten er helt fersk hvis den sier “squiik, squiik, squiik” når den tygges

Vinteren er et ordentlig winter wonderland. Det er masse snø og kan bli veldig kaldt.

Er det noe spesielt du lurer på er det bare til å sende meg en melding på facebook, til Adina Bo Larsen, eller instagram @adinalars. Jeg svarer også her i kommentarfeltet. 

NB! Skal du søke utveksling til et universitet i Canada, må du søke på opptaket 1.februar, uansett om du har planer om å reise ut høst 2020 eller vår 2021! Dette er fordi utdanningsinstitusjonene i Canada bare tar inn søknader på våren. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.