Generell informasjon og forberedelser for utveksling til Grenoble

Bonjour!

Jeg heter Sol-Simona, er 21 år gammel, og studerer bachelor i Sammenliknende politikk ved UiB. Jeg kan ikke et ord fransk (bortsett fra bonjour), likevel valgte jeg å utveksle til Frankrike. Jeg tenkte det kunne være en ypperlig måte å lære et nytt språk og bli kjent med en ny kultur. Ikke minst ønsket jeg å utnytte utvekslingen til å studere ved et anerkjent universitet, noe Science Po absolutt regnes for å være. Videre var det flere grunner for at jeg valgte nettopp Grenoble. For det første anses Grenoble for å være en av Frankrikes beste studentbyer, med hele 60 000 studenter. I tillegg hadde Science Po i Grenoble et stort utvalg engelske fag sammenlignet med de andre franske byene jeg kunne utveksle til. Den siste faktoren som gjorde at jeg valgte Grenoble, var byens geografiske plassering. Byen, som kalles «Alpenes hovedstad», byr på et stort utvalg friluftsaktiviteter. I tillegg ligger Grenoble utrolig sentralt i Europa, med korte buss- og togforbindelser til mangfoldige spennende byer i Frankrike, Italia, Sveits og mange flere land.

 

Papirarbeid

De første fristene for innlevering av dokumenter var mellom 1. og 15.oktober. Dokumentene som krevdes i denne omgang var kopier av pass, helfo, karakterene mine fra UiB og studentkort, og dokumentasjon av engelsk- og franskkunnskaper (Science Po Grenoble krever ingen forkunnskaper i fransk). I tillegg søkte jeg på studentbolig i Grenoble gjennom universitetet 15.november. Videre måtte jeg fylle ut et par skjemaer som gikk ut på personinfo og språkkunnskaper. Et par uker senere fylte jeg ut online learning agreement og tok Erasmus sin språktest i engelsk. Her var både UiB og Science Po veldig effektive med å skrive under på OLA. Det er også veldig viktig å huske på å søke om forhåndsgodkjenning av fagene sine! Dette kan ta lang tid og uten det i boks kan man ikke få lån og stipend fra Lånekassen. Gjennom hele søknadsprosessen har rådgiverne ved Science Po vært svært hjelpsomme og tilgjengelige, noe som gjorde prosessen mye mer overkommelig.

 

Fag og registrering

Fagene var mye av grunnen til at jeg valgte å utveksle til Science Po i Grenoble. Ikke bare hadde de et godt utvalg av fag på engelsk, men de var også veldig interessante. I tillegg hadde jeg tilgang på info om alle fagene som gikk dette semesteret allerede i august før jeg skulle søke utveksling. I motsetning til mange andre utvekslingssteder hvor man ikke får vite hvilke fag som tilbys eller hvor det er vanskelig å få de fagene man ønsker, var det enkelt og oversiktlig både å velge ut og registrere fag her. Ulempen er gjerne at man ikke kan ombestemme seg uten videre når man allerede har registrert fagene.

Når man fyller ut skjemaer helt i starten av søknadsprosessen velger man blant annet mellom tre ulike «tracks». Track 1, som jeg tar, består kun av engelske fag, med unntak av to obligatoriske fag: «Fransk» og «Fransk kultur, institusjoner og stat», som er obligatoriske for alle internasjonale studenter. I Franskklassene blir man gruppert etter språknivå. I track 2 velger man en blanding av franske og engelske fag, mens Track 3 består kun av fag på fransk. Science Po Grenoble er altså et godt alternativ uansett hvor god man er i fransk. Utover de obligatoriske fagene fikk jeg alle fagene jeg ønsket meg: Biology, society and politics; Environmental politics; Corruption, pitfalls and successes; Global economy. I tillegg har jeg faget «outdoor activity» som er 3 timer med ulike friluftsaktiviteter som snowboard, ski og klatring, en gang i uken. Hvert fag er 5 studiepoeng og man kan ha opp til 35 studiepoeng totalt. Karaktersettingen i nesten alle fagene mine vurderes ut i fra oppmøte, muntlig deltakelse, innleveringer, presentasjoner og en 2-3 timers final exam. Science Po har også mange språkklasser som begynner på B1-nivå, f.eks. spansk og tysk.

 

Bolig

Bolig har gjerne vært min største bekymring i forberedelsene av utvekslingsoppholdet mitt. Jeg søkte studentbolig 15.november, og fikk svar rundt 17.desember. Først fikk jeg beskjed om at jeg ikke hadde fått bolig men at jeg kunne vente en ukes tid og se om noe ledig dukket opp. Jeg ventet. Videre fikk jeg en mail om at jeg hadde fått bolig men måtte fylle inn et skjema og betale depositum innen 24 timer. Dette rakk jeg ikke så jeg mistet boligen. Så, plutselig, fikk jeg en ny mail et par dager senere hvor jeg fikk et nytt tilbud. Denne gangen fikk jeg betalt depositum i tide. Deretter måtte jeg fylle ut en rekke kontrakter og skjemaer, som alle var på fransk.. Studentboligen, Crous, krever også en garantist, som skal betale min leie om jeg ikke gjør det. Dette krever mye dokumentering, så det er lurt å sette seg ned med alle kontraktene så fort man får dem tilsendt.

 

Rommet mitt da jeg ankom

Mitt private toalett

Jeg bor i Crous sin bolig som heter «Residence Berlioz», den ligger på campus, fire minutter gåavstand fra Science Po og matbutikken, og rett utfor går tre av de fire trikkelinjene i byen, som tar cirka 8 minutter inn til sentrum. Jeg har eget soverom og bad, men deler kjøkken med hele etasjen, som består av cirka 40 studenter. Bygget og rommet er nokså slitt, men med litt pynt har jeg gjort det ganske hjemmekoselig og trives veldig godt. I tillegg blir det veldig sosialt på kjøkkenet når flere lager mat samtidig. Her betaler jeg 290 euro i måneden som inkluderer strøm og internett, som er noe av det billigste du kan finne. Berlioz har også egne vaskerom, treningsrom og fellesarealer. Privat kan man finne kollektiver til alt fra 350 til 600 euro. Det finnes private boliger og studentboliger både i sentrum av Grenoble og ved campus, men jeg har hørt at det kan være veldig vanskelig å få tak i privat bolig. I tillegg har jeg lest om flere som har blitt svindlet av private utleiere. Selv erfarte jeg også at det var veldig vanskelig å komme i kontakt med private utleier, men et tips er å bruke nettsiden lebcoin.fr, som minner litt om finn.no, og facebooksiden «Colocation Grenoble – Looking for a roommate in Grenoble?».

Rommet mitt etter to turer på Ikea

Pulten min og kjøleskap som kommer med rommet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rommet mitt etter to turer på Ikea

Badet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.