10. grunner til å dra på utveksling!

안녕, 친구!

Nå er det sannelig en stund siden jeg har skrevet et innlegg! Desember var proppet med eksamenslesing og avslutningsfester så dere får ha meg unnskylt. Okei, okei, kanskje jeg ikke leste så mye, men feste, det gjorde jeg – og det tar på.

Semesteret endte offisielt 28. desember og jeg hadde mange planer og ideer til nye blogginnlegg. Dere vet nok hvordan det er med ideer: lett å lage dem, vanskelig å få fingeren ut og gjøre noe med det. Dessverre ble jeg også tatt av influensa rett før nyttår, se der har jeg enda en unnskyldning, og var sengeliggende ut første uken i januar. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle oppleve influensa og 39 i feber i Asia, men nå kan jeg krysse det av bucket-listen også.

Dette semesteret har virkelig vært det beste semesteret jeg noen gang har hatt. Blir jeg betalt av UiB for å si dette? Absolutt ikke. Sier jeg det fordi det er det jeg vet dere vil høre? Nei. Jeg sier det fordi det sant. Jeg skulle ønske ord strakk til for å beskrive hvor bra dette semesteret har vært, men jeg føler meg målløs.

Jeg dro til Sør-Korea med mageknip og var redd jeg kom til å være ensom et helt år. Det høres litt i overkant pessimistisk ut, men blandet med spenningen var det en frykt for at et år i Korea var et dårlig valg, at det ikke kom til å bli noe kjekt og at jeg burde blitt på trygge UiB. Slik ble det heldigvis ikke. Langt ifra! På knappe fire måneder (semestrene her er korte), har jeg fått venner jeg trygt kan si er for livet, jeg har opplevd en helt ny kultur, spist god mat og fylt hverdagene og helgene med ting jeg selv har hatt lyst å gjøre, men ikke nødvendigvis har hatt samme tid til hjemme i Norge. Semesteret har vært fullspekket med resing, aktiviteter, utforsking og litt studering, faktisk. Oppholdet har gitt meg tid til å bli mer kjent med meg selv og til å sette pris på å være ung. Jeg må bruke et år ekstra på graden min ettersom oppholdet i Korea ikke er overlappende, men det er et valg jeg aldri kommer til å angre på.

Så her kommer 10 grunner til å dra på utveksling (generelt og i Sør-Korea):

  1. Utveksling ser bra ut på CV-en. Hvem prøver jeg å lure? Skal man skille seg ut på jobbmarkedet blant horden av mennesker med høyere utdanning er en utveksling et ekstra ess. Det viser at du tørr å satse, og at du kanskje har erfaringer som andre jobbsøkere ikke har. #JegKanBestilleMatPåKoreanskPlisAnsettMeg. Dessuten er internasjonal erfaring noe mange selskaper ser etter. Verden er mindre enn du tror, og med en fot på andre siden av kloden stiller man sterkt.
  2. Det er kjekt og lærerikt: Alt er hva du gjør det til og et utvekslingsopphold er ikke nødvendigvis kjekt bare fordi det er en utveksling. Det skal likevel ikke mye til for at det kan bli fantastisk. Sett deg mål, si hei til folk du ikke kjenner og tørr å si ja til ting. Nå har du sjangse til å starte med blanke ark, og med et smil om munnen blir det fort et knall opphold. Dette er også en mulighet til å ta et dypdykk ned i en ny kultur. Å bo i et fremmed land er en helt annen opplevelse enn en to ukers ferie der.
  3. Man lærer seg å ikke ta ting forgitt. Korea er fantastisk på mange måter, men etter å ha bodd her i et halvt år har jeg likevel innsett i enda større grad enn tidligere hvor glad jeg er for å ha vokst opp i Norge. Å dra på utveksling og å møte mennesker fra ulike bakgrunner har åpnet øynene mine, som jeg liker å tro var ganske åpne fra før, enda ett hakk. Det gjelder både små hverdagslige ting som store. Det gir f.eks. mening at studentene fra India aldri har sett snø, og at jenten fra Singapore mener at det er ok at staten har mye makt og streng regulering av borgernes frihet, men det er ikke noe jeg akkurat har tenkt så mye på. De amerikanske studentene har stipend selv her i Korea fordi de må betale den vanlige enorme semesteravgiften til hjemmeuniversitet – selv om de er på utveksling. Og flere av koreanerene på sin side vil flytte fra landet grunnet det enorme sosiale presset rundt det å være vakker og suksessfull. Borte er bra, men hjemme best.
  4. Få venner for livet og opplev et nytt sosialt miljø. Super klisje men det må med. Jeg vet ikke hvordan det var med dere, men da jeg begynte på universitet innså jeg plutselig at det var vanskeligere å få seg venner sammenliknet med videregående. Folk kjører sitt eget løp og kommer på skolen når de vil. Man må i større grad gå inn for å møte hverandre konsekvent, og da tar det gjerne lenger tid å forme gode bekjentskaper. På utveksling derimot, og da spesielt når man bor på internat, møter man haugevis av mennesker i samme båt som deg. Alle er nye og få kjenner hverandre. Når man møtes hver dag, opplever de samme nye tingene, spiser alle måltider i kantinen sammen og tilbringer fritiden med hverandre skal det mye til for at man ikke finner noen man klikker med.
  5. Man blir mer selvstendig. Nå ler du kanskje godt og tenker at du som en «voksen» i 20-årene er mer enn selvestenig nok, men da skal jeg si det det at du kan faktisk bli enda mer selvstendig. Når man drar på utveksling møter man på nye problemstillinger man ellers ikke har i hverdagen. Man må kanskje forholde seg til en rotete universitetsadministrasjon i utvekslingslandet, språkbarrierer og kultursjokk. Da lærer man fort å ta ting i egne hender.
  6. Ny faglig kompetanse og erfaringer: Ditt nye universitet kommer garantert til å være annerledes enn det du kommer fra hjemme i Norge. Det kan være på godt og vondt, men det er en opplevelse som gir deg innsikt i andre lands utdanningsinstitusjoner og deres læremetoder. Her i Korea tar de f.eks. oppmøte i alle fag og undervisningen er obligatorisk. Man har også større respekt for professorene. Ikke noe «halla, Dag!» her nei. Her går det i professor, sir, mr., osv. Benytt sjangsen til å ta fag utenfor ditt fagfelt. Det gir deg både en avlastning og ikke minst ny kunnskap innenfor noe helt nytt. Jeg tok selv «The Human Being – What Kind of Animal are We?» og «East Asian Civilizations». Jeg kan derfor meddele at jeg har nok av funfacts til imponere med når jeg kommer hjem.
  7. Lær et nytt språk: Det skjer ikke uten litt selvdisiplin, men har du lyst å lære deg et nytt språk er den beste måten å tilbringe tid med folk som har språket som morsmål. Jeg bor i Daegu som har en langt lavere andel utledninger enn hovedstaden Seoul. Her er også engelskkunnskapene til lokalbefolkningen mye dårligere, og jeg blir til tider tvunget til å utnytte det lille jeg kan av koreansk.
  8. Tid til å gjøre det DU vil: Når man ikke har familie, venner, fritidsaktiviteter og en deltidsjobb å tenke på får man plutselig ekstremt mye fritid. Bruk tiden din til å gjøre det DU vil! Utforsk ditt nye hjemland, tilbring mer tid med de andre studentene og ikke sitt inne på lesesalen eller internatrommet. Kom deg ut og nyt friheten!
  9. Mestringsfølelses: sammen med de nye erfaringene og opplevelsene kommer også mestringsfølelsene. Det kan ta tid, men etterhvert innser man hvor flink man har blitt til å ta vare på seg selv og til å løse problemene som først virket uoverkommelig.
  10. Du får mer for pengene: De fleste land i verden er billigere å bo i enn Norge. Sør-Korea er intet unntak. Mine grunnleggende levekostnader er langt billigere her nede i forhold til å bo i en studenthybel i Norge. Til tross for dette må jeg nevne at jeg gikk på en budsjettsmell ettersom jeg ikke hadde forventet at jeg skulle delta på aktiviteter og turer nesten hver dag. Legger du deg en plan for hvordan du skal bruke pengene dine er det utrolig hva man kan få til!

Nå er det ferie frem til 3.mars, og det føles tomt uten alle vennen mine. De fleste utvekslingsstudentene er her kun ett semester, selv om alle jeg har snakket med gjerne skulle vært to. Det var mye gråting, utallige klemmer i og tunge avskjedener desember. Etter hvert som den ene dro etter den andre bekymret jeg meg stadig mer for de to månedene ferie jeg hadde i vente, men nå har jeg også et nytt semester å se frem til. Heldigvis holder jeg kontakten med mine nye venner, og i 2020 skal gjengen på roadtrip i Tyskland. Det er i alle fall målet.

Slenger med noen blinkskudd fra semesteret. Håper de kan friste dere til å dra på utveksling!

Secret Santa gaveåpning!

kl.04.30. Ingen vet hvem som tok dette bildet eller hvor det er tatt, men vi vet med sikkerhet at det det var en knall kveld. Drikk med måte barn! F.v. Timo, meg, Kevin.

Tur til Busan. Bak f.v. Sarwad, meg, Pati, Lenka. Fremme f.v. Kevin, Than, Martin.

Julaften i Busan! Vi leide en leilighet med takterrasse og feiret julen med kake, god mat og stjerneskudd.

Meld deg inn i en klubb! Musikalklubben gjorde semesteret ekstra kjekt. F.v. meg, Amy, Franka, Hansol, Sojeong, Alyssa, Annika.

Sånn smiler man når man har vunnet i håndbakk! F.v. Pati (3.plass), meg (1. plass – lol første og siste gangen)

HAHA. Taiwan gir deg superkrefter!

  • Louise

2 thoughts on “10. grunner til å dra på utveksling!

  1. 10 veldig gode poeng! 🙂 Minner meg veldig om egne erfaringer som student på Cuba også, selv om det kun var 3 mnd og i et land som er betydelig mer underutviklet enn Sør-Korea. Du kommer til å huske dette året for resten av livet! Håper du får det kjekt i ferien også før neste semester, selv om det sikkert å tøft at så mange venner er dratt tilbake allerde. Kong Vinter er forresten kommer til Bergen nå, masse snø! Birgitte

    • Hei! Blir glad for å høre at du kjenner deg igjen i de 10 grunnen jeg skrev! Utveksling er virkelig en opplevelse, og Cuba høres skikkelig spennende ut 😀 Uansett hvor klisje det høres ut forandrer man seg mye av å bo et annet land. Jeg håper det går bra med deg! Jeg trodde vinteren var forbi her, men nå snør det sannelig igjen haha. Stor klem, Louise.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.