Dobrý den z Praha!

Hallo fra Praha! Mitt navn er Mina Halle og jeg studerer sammenliknende politikk ved UiB. Våren 2018 er jeg på utveksling til Charles University (eller på tsjekkisk: Univerzita Karlova). Jeg tar utvekslingen som det siste semesteret på bacheloren min. På denne bloggen vil jeg skrive om ulike deler av oppholdet, slik at man kan få et inntrykk av studiehverdagen her i Praha samt tips og råd om man ønsker å reise på utveksling hit selv. I dette innlegget skriver jeg om oppstarten; de to første ukene i ny studieby!

 

Førsteinntrykket av byen har vært supert. Dette er virkelig en nydelig by! Det har vært kaldt, men opphold den første tiden. Gleder meg til å få med meg hele våren og deler av sommeren her, tror byen bare blir vakrere og vakrere utover.

 

Bosted

Jeg har valgt å leie privat leilighet sammen med to andre jenter fra UiB som jeg møtte på Erasmus informasjonsmøte før jul. Vi har leid leilighet gjennom et privat firma med en agent som ordner alt av kontrakt og depositum for oss før vi kom ned, og som vi kan kontakte når som helst under oppholdet dersom det skulle være noe med leiligheten. Ettersom den leiligheten vi egentlig hadde leid viste seg å ikke være ledig de første dagene etter at vi skulle reise ned, fikk vi en midlertidig leilighet i et litt annet strøk. Dette ordnet agenten for oss, så vi slapp å finne noe nytt på egen hånd. Etter en drøy uke kunne vi flytte inn i den leiligheten vi skal bo i frem til sommeren. Leiligheten ligger i et veldig fint strøk med koselige restauranter, butikker og kaféer. Den ligger også sentralt med trikkestopp rett utenfor døren og ca 30 min å gå til sentrumskjernen dersom man ønsker det. Kollektivtransporten er veldig lett tilgjengelig overalt i byen med både trikk, metro og buss.

 

Ankomst: tips og triks

Jeg valgte å reise ned til Praha en uke før Orientation Week på universitetet skulle begynne for å gjøre meg litt kjent med byen først. Det er et par ting det er lurt å få unna ganske snart etter at man kommer, blant annet å registrere seg hos immigrasjonsmyndighetene og å registrere helsetrygdkortet hos et tsjekkisk forsikringsselskap. Det var ganske lett å finne hvor disse stedene lå på nettet. Det var derimot noe vanskelig å kommunisere med de som skulle registrere oss da ingen kunne engelsk! Likevel er det bare å være hyggelig og vise frem dokumentene sine og trekke kølapp, så ordner det seg helt fint.

 

Vi har fått relativt mye informasjon fra Charles University i forkant av semesterstart på mail. Det har vært alt i fra hvilke forsikringer man bør ha, hva man bør være obs på med tsjekkisk kultur (særlig i forhold til høflighet), programmet for Orientation Week og ekstra aktiviteter man kan melde seg på som del av studentlivet. Vi fikk også tilsendt en studentmanual hvor man finner alt av info man trenger om det praktiske ved universitetet som oppmelding til fag, eksamen, innlogging på stundentportalen og hvor man får tak i studentkort.

 

Ettersom jeg har valgt å bo med to andre norske jenter syns jeg det er viktig å bli kjent med både internasjonale og tsjekkiske studenter. Her handler det bare om å være litt bevisst på forhånd sånn at vi ikke ender opp med å henge bare vi tre. Alle tre var innstilt på å finne folk å bli kjent med i fadderuken spesielt, men universitetet har også flere tilbud om sosiale aktiviteter og mange studentforeninger hvor man kan finne nye venner! Både jeg og Gjertrud, som jeg bor med, har meldt oss på en ordning hvor man får en fadder fra universitetet som kan hjelpe til med praktiske ting, men som også har litt samme sosiale interesser som en selv. Vi laget en profil da vi registrerte oss hvor vi kunne tagge interesser som sport, musikk, konserter, friluftsliv osv. Det er lange ventelister på denne ordningen, så det gjenstår å se om vi får en fadder. Silje, den tredje i kollektivet, har meldt seg på språktandem hvor man blir satt sammen med en tsjekkisk student som ønsker å lære norsk for språkutveksling.

 

Universitetet her tilbyr et språkkurs i tsjekkisk en måneds tid før semesterstart, som dessverre ingen av oss hadde anledning til å delta på. Det hadde nok vært en fordel å kunne noe grunnleggende tsjekkisk, da mange ikke snakker engelsk. Men vi har greid oss fint til nå.  På universitetet snakker de fleste engelsk og vi følger fag som går på engelsk. Man kan også få tilgang på et språkkurs på nettet gjennom Erasmus som man kan ta før avreise.

 

Orientation Week!

Den første uken på Charles har vært Orientation Week, som er en fadderuke med mange sosiale aktiviteter. Vi har blant annet deltatt på et rebusløp i byen, en pubcrawl, visning av en tsjekkisk film (med engelske undertekster vel å merke), en pubquiz og velkomstfesten for Erasmusstudenter som ble holdt på en av de mest kjente nattklubbene i Praha. Den siste dagen i fadderuken dro vi på dagstur til Karlštejn Castle hvor vi fikk guidet omvisning inne i slottet og etterpå fikk servert en tradisjonell tsjekkisk lunsj.

 

Aktivitetene i fadderuken har vært veldig morsomme og en super mulighet til å bli kjent med mange internasjonale studenter fra ulike studieprogram på Charles. Det er likevel viktig å få med seg at mesteparten av aktivitetene hadde begrenset kapasitet og at det derfor var nødvendig å melde seg på i god tid for å få plass. Påmeldingen kommer på mail (som dessverre hadde havnet i spamfilteret til flere), men vi klarte å melde oss opp på flere aktiviteter etter litt mailing med fadderkoordinatorene.

Pubcrawl – En super måte å bli kjent med andre studenter, tsjekkisk øl og lokale barer

City Ralley – Gruppa måtte lære å synge på tsjekkisk og lære en tsjekkisk dans midt på torget

Dagstur til Karlstejn

Karlstejn Castle

 

One thought on “Dobrý den z Praha!

  1. Hei Mina, tak for artikkelen din. Jeg heter Tomas og jeg har studerert norsk som autodidakt på 2 år. Jeg kan lese og skrive, men jeg har problemer med forstår og snakker. Jeg vil gjerne spørre deg om du kjenner noen Nordmenn her i Praha som vil utveksle norsk-tsjekkisk samtale. Takk for hvilket som helst informasjon. Hilsen fra Praha. Tomas

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.