Jeg opplevde en del utfordringer med å finne bolig i Melbourne, til tross for at jeg hadde et godt nettverk av bekjente som bodde i byen og som hadde kunnskap om leiemarkedet. Min australske venninne, Fi, og jeg bestemte oss to måneder før semesterstart at vi ville bo sammen. Vi brukte for det meste Facebooksiden «Fairy Floss Real Estate» for å finne leiligheter, og fikk venner til å gå på visninger for oss. Fordi det er stor etterspørsel, slet vi med å finne en leilighet med det første, da leiere syntes det var lite praktisk av vi ikke befant oss i Melbourne og kunne gå på visningene selv. Til slutt fant vi et sted i Coburg som vi signerte kontrakt med. Da jeg ankom Melbourne oppdaget jeg fort at leiligheten var utrolig gammel og full av muggsopp (som vår venn som gikk på visning ikke hadde oppdaget). Jeg flyttet umiddelbart ut. Takk og lov for at jeg hadde venner jeg kunne bo hos midlertidig! Nå bor jeg og Fi i et kollektiv med fem andre personer i en annen leilighet vi fant på Fairy Floss som ligger veldig sentralt. Vi betaler kun 3500kr pr/måned hver, noe som er veldig uvanlig for en så god beliggenhet! De som bor i studentboliger rett over gaten for oss betaler 10 000kr per måned, noe som er nokså vanlig.
Basert på mine erfaringer med boligjakten her i Melbourne, har jeg et par tips:
1) Ikke skriv kontrakt før du har sett leiligheten
Hvis du ønsker å bo i en av studentboligene trenge du ikke å se leiligheten selv, da disse er verifiserte selskaper. Men, hvis du ønsker å bo i private leiligheter, anbefaler jeg å alltid gå på visning før du binder deg til en kontrakt. Det er ikke uvanlig at folk forsøker å svindle utvekslingsstudenter her. Det er veldig vanlig at utvekslingsstudenter bor et par uker på hostel før de finner en permanent bolig. I og med at etterspørselen for bolig er så stor, vil det alltid være mange leiligheter og rom i kollektiv til leie.
2) Utforsk alle muligheter
Det er en rekke ulike bomuligheter i Melbourne. Disse varierer stort i pris og har ulike fordeler og ulemper. Derfor kan det være smart å utforske alle alternativer før man bestemmer seg, slik at man kan gjøre en informert beslutning.
University Accommodation
Universitetet i Melbourne tilbyr student accommodation til fulltidsstudenter. Mange av disse boligene har veldig høy standard og er nyoppussede, De varierer i oppsett, og de tilbyr både studioleiligheter og kollektiver. Denne typen bolig er generelt sett ganske dyre (ca. 380AUD pr/uke).
Residential College
Universitetet har også en rekke Colleges som ligger på campus. Flertallet av australske studenter tilbringer sitt første år ved et College, og det er her de blir kjent med andre studenter. Collegene tilbyr dorms, med delt bad og mat er inkludert. Det er utrolig sosialt å bo i et College, og det arrangeres en rekke sosiale events ukentlig for alle som bor der. College er samtidig det dyreste alternativet og koster rundt 20 000kr per måned, men dette er da med mat inkludert.
Private studentboliger
Studentboligene er spredt over hele sentrum og er drevet av private eiere, ikke universitetet. Disse er litt rimeligere enn alternativene nevnt ovenfor, og ligger på rundt 7 000kr til 12 000kr per mnd. Studentboligene er veldig sosiale og tilbyr en rekke arrangementer for studentene som bor der. De mest kjente studentboligene er:
- https://www.mystudentvillage.com/au/rmit-village/
- http://www.studentvillagemelb.com.au/
- https://urbanest.com.au
- https://www.unilodge.com.au/
- https://thestudenthousingcompany.com.au/
Private kollektiver
De aller fleste australske studentene bor som regel i kollektiver i suburbs som omringer Campus. Kollektiv er det desidert rimeligste alternativet, og gir deg muligheten til å bli kjent med lokale på. De mest populære strøkene å bo i er North Melbourne, Brunswick, Carlton og Fitzroy. Kollektiv er lettest å finne når man først er kommet til Melbourne, da man kan møte de som bor der og se leiligheten i person. Prisen avhenger av beliggenhet og standard, men man kan finne alt fra kollektiver som koster 4 000kr i måneden til 12 000kr, men de fleste ligger på rundt 5 000-7 000kr. De beste nettsidene for å finne kollektiv er:
- https://www.gumtree.com.au/
- https://flatmates.com.au/
- https://www.domain.com.au/
- Fairy Floss Real Estate på Facebook: https://www.facebook.com/groups/117412174975402/
3) Undersøk avstander før du takker ja
Melbourne er en stor by med store avstander, og kollektivtransporten går ikke til alle suburbs. Undersøk hvordan og hvor lang tid det vil ta for deg å komme deg fra den potensielle leiligheten til stedene du kommer til å oppholde deg mest, f.eks. universitetet, sentrum, treningssenter, matbutikk osv. Etterpå kan du vurdere om du synes det er verdt å betale det leien koster for beliggenheten, eller om du heller vil finne deg en leilighet som er bedre tilrettelagt for dine behov.
4) Ikke glem å tenke på det sosiale livet ditt
Noen ganger er det verdt å betale mer i leie for å bo nærmere sentrum eller nærmere universitetet. Det vil gjør det lettere å bli med på spontane sammenkomster og å komme seg hjem trygt på kvelden. I tillegg er det viktig å tenke på hvor du kommer til å skape venner. Er det på universitetet, hjemme, eller andre steder? Det er også viktig å tenke på hvem du vil bli venn med, lokale eller internasjonale? Ønsker man seg lokale venner kan det være lurt å være på jakt etter et rom i et kollektiv, eller å bli med i fritidsklubber og studentorganisasjoner. Ønsker man seg internasjonale venner derimot, kan studentboliger og klubber for internasjonale studenter være en god løsning. Studentboligene er som oftest nokså dyre, men de er veldig sosiale og arrangerer en rekke sosiale aktiviteter ukentlig for beboende. De fleste internasjonale jeg kjenner bor i studentboliger, og jeg hadde nok gjort det samme hadde jeg ikke hatt det lokale nettverket som jeg har.
5) Finn ut hva du ønsker å prioritere
Fordi leie kan være utrolig dyrt, kan det være greit å på forhånd gå over hvor mye penger du har til utvekslingsoppholdet, og gjøre en vurdering på hvor mye du er villig til å bruke på husleie. Jeg valgte å nedprioritere bolig, og bo billig i en litt slitt leilighet, og heller ha mer penger til å kunne reise, spise ute og gjøre sosiale ting, som å gå på teater eller festival. Man vil helst unngå å leve på et stramt budsjett når man først er på utveksling. Hvis du er villig til å betale mer for bolig, er det samtidig viktig å ikke glemme hva som er en forsvarlig pris å betale for bolig. De fleste lokale studenter er ikke villige til å betale mer enn 6000kr i måneden på bolig. Man kan finne supre leiligheter for denne prisen, og standarden er ikke nødvendigvis bedre på leilighetene som koster over 10 000kr.
Det er i tillegg verdt å nevne at University of Melbourne har sin egen utvekslingsblogg for både outbound og inbound studenter. Her kan dere finne informasjon om andre internasjonale studenters erfaringer fra Melbourne og Universitetet her.