Ahoy

Mitt navn er Agnethe Thun Hindbjørgmo og dette semesteret befinner jeg meg i Tsjekkias nest største by. Mest sannsynlig har du ikke hørt om den, og heller ikke vært her. Byen heter Brno, og ligger ca to timer unna Praha. Hjemme i Bergen studerer jeg Europastudium, og skal ta frie studiepoeng dette halvåret.

Hvorfor valgte jeg Brno og Universitetet Masaryk? Først og fremst ville jeg til Europa, da jeg studerer Europastudium,  og så ville jeg til et land og en by jeg ikke kan så mye om. I tillegg synes jeg den politiske situasjonen i Sentral og Øst-Europa er svært spennende. En bonus med å bo i Tsjekkia er at det er lett å reise til andre byer, det finnes tog og buss som tar deg ut av landet for en billig penge og med relativt kort reisetid. Jeg har allerede rukket å dra til Wien, som bare tok 1,5 time med buss.

IMG_7031

De første dagene her har vært svært hektiske, og har hovedsakelig bestått av IKEA handling og ”orientation week”. Under Orientation-Week har jeg møtt utrolig mange mennesker, alle er veldig hyggelige og åpne for å bli kjent med andre. Når det gjelder skolen derimot har det vært litt hektisk med å velge rett fag og komme inn i fagene, men det har ordnet seg underveis. Universitetet er flink til å dele informasjon og bistå hvis en er usikker. Jeg hadde første forelesning i dag, og skal ærlig innrømme at jeg ble litt skremt av planen for semesteret. I dette faget (Europeanization of political systems) har vi tre innleveringer på 18 poeng, en mid-term exam, en litteraturanmeldelse på 20 poeng, en presentasjon og en skriftlig eksamen på 50 poeng. For å stå i faget må vi få 60 av 100 poeng. Jeg satser på at faget bare virker litt overveldende nå i starten, og at det viser seg at det var høyst gjennomførbart. Derimot er jeg veldig spent på å prøve denne formen for karaktergivning. Det jeg liker med denne måten å gjennomføre et fag på er at du får uttelling på alt av arbeidet du gjør, og hvert poeng teller i den endelige karaktergivningen. Alt er derfor ikke opp til en stor eksamen på slutten av semesteret, og det legges mer vekt på arbeidsinnsats. Når det gjelder de andre to fagene, starter de ikke før neste uke.

IMG_7048   IMG_7049

Brno:

Foreløpig har jeg vært her i nesten to uker, og elsker byen. Det kan også ha noe med at gradestokken kryper over tyveåtte grader og det er knallsol. Brno er en stor studentby og studentene utgjør en stor andel av befolkningen, som setter preg på byen. Universitetet her er det andre største i Tsjekkia. Det er mye som skjer og mye liv i gatene. Størrelsen på byen minner meg en del om Bergen; den er verken for stor eller for liten, og det er lett å orientere seg her. Det er flere fine bygninger og steder å besøke. Blant annet har jeg vært på ”Spilberk”, som er en gammel festning fra 1300-tallet. Det går også an å besøke flere katedraler og ”Old Town Hall.” Brno har ikke en stor andel av turisme, og vi får oppleve det sjarmerende lokale livet her før turismen setter inn. På restauranter og caféer foregår kommunikasjonen med gestikulering og et par engelske ord. En ting veldig mange skryter av med Brno er det gode transportsystemet, det er enkelt å ta trikk eller buss rundt omkring. Når det gjelder prisnivået vil jeg påstå at det er enda billigere enn Praha. En øl på butikken koster mindre enn 1 nok, og et måltid koster ca 30-40 nok. Med andre ord lever du godt her, og studielånet holder nok litt lenger enn det gjør i Norge. For å komme til Brno finnes det flere alternativer. Jeg tok fly til Praha og deretter ekspresstog til Brno, men det er også mulig å reise til Wien og ta buss eller tog derfra. Det finnes en flyplass i Brno, men for å lande der fra Norge må en mellomlande enten i London eller Russland.

IMG_7075

IMG_7073

Boplass:

Å finne boplass i Brno kan være både vanskelig og lett. Det avhenger av hvor lenge du skal være her, og om du vil bo privat eller i såkalte ”dorms”. Jeg bor i en leilighet sammen med Turid, som også går Europastudier. Jeg og Turid bestemte oss for å prøve lykken i det private boligmarkedet. Det er vi veldig glade for nå. Det er lurt å starte tidlig med å se etter leilighet da det tok oss et par måneder å finne en. Vi måtte til slutt bruke et tsjekkisk byrå for å finne leiligheten, det negative med det er at du må betale en avgift på ca. 3000 nok, men i gjengjeld hjelper de deg med alt det skulle være. Problemet vårt i starten var ikke mangel på leiligheter, men det var ikke mulig å leie for bare et halvt år. Vi har nå 88kvm midt i handlegaten i sentrum, ca 10 min gange til universitetet. Med andre ord er vi svært fornøyde. Prisen vi betaler er relativt høy i Tsjekkisk standard, men lav i norske øyne. Dersom du velger å bo i dorm, slik de fleste andre studentene gjør er det noe annet. Jeg har selv ikke sett dormene, men jeg har sett bilder og pratet med en del folk som bor der. Fåtall av de jeg har pratet med er fornøyde, og det er en god del som ønsker å flytte derfra . Etter det jeg har hørt er standarden svært dårlig; noen har maur i dusjen, kjøkken og bad er møkkete og de ligger en halvtime med trikk fra sentrum. Det er selvfølgelig også noen som er fornøyde, men slik jeg har skjønt det kommer det an på om du havner i de nye blokkene eller de gamle, og hvilke forventninger du har før du flytter inn. Det positive med dorm er at det er veldig sosialt; du møter mye mennesker og det er billigere enn å bo privat. En annen mulighet er også å bo i kollektiv med andre. Det virker relativt lett å komme i kontakt med folk som leter etter et sted å bo eller som leter etter romkamerater på Facebook. Det finnes flere Facebooksider og chatter der en kan lete etter leilighet og komme i kontakt med andre i samme situasjon.

IMG_7093

Hittil trives jeg godt, og er glad for at jeg endelig har startet på dette eventyret jeg har gledet meg til så lenge. Forventingene mine til dette halvåret er å bli kjent med mange nye mennesker, og lære å kjenne forskjellige kulturer. I tillegg håper jeg å reise en god del og selvfølgelig få greie karakterer i fagene, og se hvordan universitetet her er.

Utenfor hovedbygningen til universitetet

Utenfor hovedbygningen til universitetet

Agnethe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.