Studentlivet i Cape Town!

Hei igjen fra Sør-Afrika!
Jeg er helt i hundre her nede! Jeg elsker å studere her og hver eneste dag inneholder så mye spennende og nytt. I dette innlegget skal jeg fortelle om fagene jeg tar her på the University of Cape Town, og oppsummere det positive og negative ved å bo i Cape Town.


På ferie i Port Elizabeth. Tuva (andre til venstre) går også på UiB, og vi traff hverandre helt tilfeldig på UCT! 

Det har blitt sagt før, og jeg sier meg enig: det er tungt å studere her. Det kreves mye mer av deg i studiehverdagen enn i Norge. Nå har det gått ca. tre måneder og jeg har lært meg nye rutiner og det oppleves ikke så vanskelig nå. Jeg velger å ikke skrive så mye mer om skoleoppsettet (forelesninger og seminarer osv.) ettersom en del andre som har studert på UCT har allerede skrevet om det.

Fagene
Jeg skal fortelle litt om fagene jeg tar, dersom noen kunne tenkt seg å ta disse fagene også. Det finnes utrolig mange fag å velge mellom på universitet her, og jeg brukte mange dager på å ordne opp timeplanen min og velge fag før jeg reiste. Jeg går tredje året av bacheloren min og tar derfor kun valgfag dette semesteret.

Individual and Society (SOC1005S): Dette er sosiologi-faget jeg tar, og det er veldig spennende! Pensumet handler om care, race, class, gender og sååå mye mer enn det tittelen omfatter. Det er egentlig en veldig unik opplevelse å ta dette faget, ettersom jeg lærer så utrolig mye om det sør-afrikanske samfunnet.

Community and Youth Development (SWK2013S): Favorittfaget mitt! Foreleseren er utrolig flink, og hun gir virkelig all innsats. Hun engasjerer seg mye, og diskusjonene vi har i forelesningene er veldig interessante. Pensumet vi må lese er noe jeg kunne faktisk tenkt meg å lese i fritiden – det er så fengende!

Gender and the Politics of Development (AXL2102S): Dette faget tilhører gender studies, og er ganske tungt. Stoffet er veldig vanskelig å forstå og det er ikke like spennende som jeg kanskje forventet.

Intro to Organizational Psychology (BUS1007S): Jeg har tatt et fag som ligner litt på dette på UiB, men det er helt annerledes enn jeg trodde det kom til å være. Dette faget påpeker helt andre aspekter ved organisasjonspsykologi enn det jeg tidligere har lært, og det er nemlig derfor det er så fantastisk å studere i et helt annet land.


Lunsj på Jammie Plaza på UCT 

Semesteret tar snart slutt, jeg er ferdig med min siste eksamen allerede første uken i november! Det blir veldig trist å ta farvel med alle de fantastisk fine menneskene jeg har blitt kjent med her i Cape Town og på UCT. Men jeg skal faktisk bli igjen i Sør-Afrika frem til januar, så jeg har god tid til å bli bedre kjent med byen og nabolandene. Jeg har begynt å planlegge flere småturer, pluss jeg får besøk av noen venner. Det blir en deilig ”vinter” her altså!


Meg og vennene mine måtte selvfølgelig kjøpe UCT-genserne!

For å avslutte så tenker jeg å si hva jeg mener er det positive og det negative ved å bo i Cape Town.

Positive:

 • Gratis pensum: JA, det er sant! I begynnelsen av semesteret deler UCT ut lesestoffet til forskjellige fag i hefter, pluss de legges ut på Vula (UCT sin studentportal). Jammie (skolebussen) er også gratis for UCT studenter, og det gjør det veldig lett å komme seg til og fra skolen.
 • 3 gratis klubber: som student på UCT kan man bli med i tre klubber gratis. Det finnes mange ulike typer, og det er umulig å ikke finne noe som passer til deg! Det er også en lett måte å bli kjent med folk på.
 • Ekstremt interessante fag: jeg blir helt oppslukt i skolen og diskusjonene på skolen her. Fagene og folkene bidrar med forskjellige perspektiver i et åpent og behagelig miljø.
 • Billig: selv om Cape Town er kjent som den dyreste byen i Sør-Afrika så er det allikevel ganske billig å leve her og finne på kule ting i fritiden.
 • Åpen og vennlig kultur/mennesker: jeg gruer meg så mye til å reise herfra. Jeg er født og oppvokst i USA, og flyttet til Norge for noen få år siden. I USA er folk ganske vennlige, men det kan ofte oppleves som overfladisk. Her derimot er folk så utrolig hjelpsomme, interessante, inkluderende og veldig genuine folk.
 • Bra samfunn for internasjonale studenter: UCT tok oss veldig godt i mot. Det var super lett å møte nye folk, og spørsmål ble svart på fort. Det tok ikke lang tid før jeg følte meg ordentlig inkluderte i studentsamfunnet her, og andre lokale studenter tok meg også veldig godt i mot. Jeg får stadig nye venner på skolen her og jeg nyter det!
 • Mye forskjellig mat: det finnes noe for alle her, spesielt på UCT! Jeg har mange venner som er veganere, og de har også mye å velge mellom på skolen. Over hele UCT campus er det forskjellige sjapper og kafeer.
 • Mange spennende naboland: Botswana, Namibia, Zambia, Zimbabwe, osv! Det er verdt å utforske hva de andre landene har å tilby, og jeg kjenner mange som allerede har tatt seg ferier der! Jeg har tenkt å reise mye mer rundt i Afrika etter skoleslutt.
 • Nydelig by med uendelige aktiviteter: jeg har allerede vært i 6-7 andre byer i Sør-Afrika, men Cape Town forblir min favorittby. Her finnes alt; fjell, strand, grønt, ørken, markeder, festivaler, gallerier – alt!


Meg og 10 andre dro på road trip forrige helg! Anbefaler alle å dra på Garden Route.

Negative:

 • Kan ikke gå om natten: når det blir mørkt kan man ikke lenger gå fritt i gaten, uansett om man er i en stor gruppe. Dette er på grunn av kriminaliteten her – det er rett og slett for farlig.
 • Må ta uber overalt: hvis jeg skal til en venn som bor kun 5 minutter unna, må jeg likevel ta uber bort dersom det er mørkt, og det er litt irriterende. Offentlig transport er ikke så bra her heller. Uber er heldigvis veldig billig da.
 • Treige systemer: søknadsprosessen på UCT tar lang tid og krever mye papirarbeid. Det samme gjelder for eksempel banken, legen osv.
 • Vannkrisen: som du sikkert vet, har Cape Town vannmangel, og derfor må personer leve på maks 50 liter om dagen. Det er dumt fordi man må dusje veldig fort, offentlige toaletter har antibak istedenfor såpe og vann, osv. Men det går fort å bli vandt til og implementere slike rutiner i hverdagen.
 • Mye skolearbeid: som tidligere forklart, jeg har aldri opplevd så mye skolearbeid og lekser før, og jeg har skrevet flere essays dette semesteret enn jeg noensinne har gjort i mitt liv!


På toppen av Table Mountain. 

Det er bare å sende meg mail dersom du kunne tenkt deg å studere på UCT og lurer på noe mer, det gjorde jeg da jeg søkte. Jeg er blitt ubeskrivelig glad i denne byen og angrer ikke et sekund på at jeg valgte å dra på utveksling her!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.