– Du kommer i alle fall hjem før han blir president…

Jeg sitter nå på flyplassen i Minneapolis og venter på å komme hjem til norsk julefeiring. Mitt utvekslingsemester har vært en lærerik og spennende opplevelse, og noen siste tanker om USA, Minnesota og utveksling er på sin plass.

Det er nok ingen tvil om hva som har dominert siste halvdel av mitt opphold. Å oppleve at Donald Trump blir valgt til president i USA er en av de mest spesielle opplevelsene jeg har hatt i mitt liv. Før jeg dro tullet både jeg og vennene mine med at om han ble valgt ville jeg i alle fall komme meg hjem igjen til Norge før han ble sverget inn i januar. At det faktisk ble tilfellet er absurd.

Stemningen på valgvaken vår var ikke så god etter det her...

Stemningen på valgvaken vår var ikke så god etter det her…

Det som virkelig gjør alt sammen så uvirkelig er reaksjonene som kom i etterkant. Jeg tenker ikke først og fremst på demonstrasjonene og blokkering av motorveier. Det skjedde også i Minneapolis, selv om jeg så lite til det. Det som hadde størst påvirkning på meg var reaksjonen til professorer og andre studenter. Det var en slags øredøvende stillhet i hver eneste forelesning resten av uka. Flere professorer avsluttet forelesninger halvveis ut i tiden, og sa rett ut at det var for merkelig å ha en vanlig forelesning akkurat nå. Andre åpnet med lange monologer om at vi nå mer enn noen gang må ta vare på hverandre, og vise at alle er velkomne og respektert. Vi fikk til og med mail fra kontoret for internasjonale studenter som forsikret oss om at visumstatusen vår fortsatt var den samme! Jeg har aldri opplevd noe liknende, der et politisk valg etterlater så mange vanlige mennesker i sjokk. Samtidig som plakater om protester mot Trump kom opp, begynte også plakater med slagord som «Hate must be met with love» å dukke opp overalt på campus. Stemningen i dagene etter Trumps seier kommer til å være med meg lenge.

Livet har likevel gått videre og i stor grad normalisert seg, og Trump har heldigvis ikke vært det eneste som har preget de siste månedene. Vinteren, som alle de lokale fra Minnesota har snakket om, slo endelig til for alvor. Selv vi nordmenn måtte innrømme at over en uke med mellom -15 og -25 ikke her spesielt behagelig. Selv om vi sjelden har sett kuldegrader hele resten av høsten, var den uka mer enn nok til at jeg har all mulig respekt for hardbarka lokale som nyter Minnesota om vinteren.

Golden Gophers-kamp var ikke like varmt og godt i november.

Golden Gophers-kamp var ikke like varmt og godt i november.

Selv om jeg har hatt et fantastisk semester med spennende fag og hyggelig mennesker, både blant amerikanere og andre utvekslingsstudenter, har det vært noen overraskende utfordringer. Tidsforskjellen til Norge var kanskje utfordringen jeg i minst grad hadde forutsett. Med alle de muligheten man har til å holde kontakten med folk skulle man kanskje tro at det ikke kunne være et problem. Det trodde i alle fall jeg. Likevel blir det å alltid måtte ringe innimellom forelesninger for å ta en prat før de hjemme legger seg slitsomt i lengden. I tillegg til det praktiske føler man seg også overraskende alene når du er våken mens «alle andre» sover.

Den kanskje største utfordringen for har likevel vært maten. Jeg kan neste ikke få sagt hvor vanvittig lei jeg er av kantinematen som følger med å bo på dorms. Alt smaker det samme, ingen ting er krydret og det er dominert av pizza, burgere og smakløse grønnsaker. Magen har ikke akkurat blitt noe mindre siden jeg dro heller, men det er likevel variasjonen og smaken som gjorde matgleden ganske mye mindre. Den største gleden med å komme hjem blir nok å spise god og spennende mat igjen. Burger og pommes frites får nok en god og lang pause denne våren.

Minnesota Timberwolves sin student night endte dessverre med tap mot Celtics, men billettene er bare $10

Minnesota Timberwolves sin student night endte dessverre med tap mot Celtics, men billettene er bare $10

Avslutningsvis må jeg på det sterkeste få anbefale Minneapolis og University of Minnesota til fremtidige utvekslingsstudenter. Campus er akkurat slik du forestiller deg store amerikanske universiteter med ærverdige bygg og store gressplener. Du har all verdens muligheter akademisk, med fag i det meste du kan tenke deg. Minneapolis og nabobyen St. Paul har alt du kan tenke deg av konserter, teater og lag i alle de store amerikanske sportene rett i nærheten av universitet. Du får alt dette samtidig som du får oppleve et slags «vanlig» USA. Ikke minst gjøre alle de lokale bryggeriene at ølen ikke er like ille som man frykter i USA. Om jeg måtte valgt igjen hadde jeg uten tvil valgt University of Minnesota, og om man vil oppleve USA er det ingen grunn til å velge noe annet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *