Hello from London

Hei, og god lørdag! Da var det endelig min tur til å oppdatere litt, nå som jeg har kommet meg på plass. Tidlig tirsdag morgen ankom jeg Flesland med enveisbillet til London, og de siste dagene er blitt brukt til å finne seg litt til rette og bli kjent med området. Ting tar tid når man er helt alene, og det er plutselig ikke ‘bare bare’ å ta ei litta tur på ikea! Til tross for at vi nærmer oss slutten av september har jeg enda ikke begynt på skolen, men det meste av forberedelser og fag er i boks. I England begynner nemlig høstssemesteret senere enn en god del andre steder, og det har vært litt frustrerende å se både den ene og den andre reise ut i verden mens jeg har måttet sitte igjen i Bergen. Men nå – endelig – er jeg på plass, og det føles så godt!

For å ta det første først; mitt navn er Tonje og jeg er en 22 år gammel jente som til vanlig studerer i Bergen. Opprinnelig er jeg fra en pitteliten bygd på Hadeland som heter Harestua, men etter litt tid både der og i Oslo flyttet jeg til Bergen for to år siden for å starte livet som student. Der studerer jeg til en BA i sosialantropologi, noe som både er interessant og lærerikt. Jeg lærer (uten å tulle) noe nytt om både meg selv, samfunn rundt om og hvordan verden henger sammen hver eneste dag. Det er mye interessant å ‘ta tak i’, men jeg har fått mitt interesseområde i Midtøsten, både med fokus på selve regionen men også hvordan kulturell rasisme mot mennesker herfra utspiller seg i samfunnet vårt hjemme i Norge. Også er jeg i overkant interessert i ekstreme islamistbevegelser og sånt, uten at jeg helt har en logisk forklaring på det. Dette blir mitt 5 av 6 semester, og jeg har som dere skjønner valgt å ta det i London. Skolen jeg skal gå på heter ‘School of African and Oriental studies’ (aka SOAS), og er i verdenstoppen når det blant annet kommer til studier av Midtøsten. 10 poeng, full score og midt i blinken der altså.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SOAS er en del av ‘University of London’, og er som sagt ett av verdens beste på Afrika-, Asia- og Midtøstenstudier. Det er hundrevis av spesialiseringer som kan tas både som årsstudium, som en BA, master eller doktorgrad, og siden 1916 har SOAS produsert mange statsledere, ministere, diplomater, hoveddommere og masse sånne kule, viktige ting. Faktisk har vår egen Mette-Marit gått her (har ikke brukt wikipedia, nei). Uansett, her vil du finne en haug med spennende fag, uansett om du er interessert i mennesker, politikk, økonomi eller juss. Eller språk. Eller land. Eller kunst. Dere skjønner greien. Skolen ligger ved Russel Square Garden i området kaldt Fitzrovia, som ligger litt nord for Oxford Street. Fitzrovia var tidligere Londons bohemområde, men i dag finner man de fleste universiteter her. Også flere muséer, bibliotek og små grønne ‘hager’ er å finne her, sammen med koselige caféer, tradisjonelle resturanter, hoteller og butikker. I år er det også 100 år siden skolen blir grunnlagt, og det vil være mange spennende aktiviteter, foredrag og ‘happenings’ i løpet av høsten. Bra timing der, altså.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Under oppholdet bor jeg på ‘Dinwiddy house’, som er en av skolens to studentboliger. Her bor som regel de som kalles ‘undergraduate’, altså de som tar en BA, men også utvekslingsstudenter blir plassert her. Den andre boligen, Paul Robinson House, er primært for masterstudenter. Dinwiddy er bygget opp litt som SiB sine bygg, og man har eget rom og bad mens kjøkken deles med et par andre. Man kan også velge å bo på større rom hvor kjøkken er inkludert, men for tre måneder klarer jeg meg langt og lenge med eget bad. Å dele kjøkken er også en super måte å komme i kontakt med medstudenter og skaffe nye bekjentskaper, spesielt når man reiser helt alene.

Man må selvfølgelig ikke bo på Dinwiddy, men for tre måneder er det den desidert enkleste løsningen. Å skulle begynne med leting etter kollektiver eller leiligheter ‘på måfå’ i London tror jeg kan være både vanskelig og dyrt, for ikke å snakke om at en leiekontrakt på tre måneder er en ganske sjelden vare. Til tross for at Dinwiddy er ganske likt SiB er det litt (veldig) mye dyrere; her må du ut med 7 800,- i måneden! Det positive er at man setter opp en betalingsplan ved kontraktinngåelse, og her kan du velge om du vil betale hele summen med en gang eller om du vil delbetale i løpet av oppholdet. Selv har jeg valgt en engangsbetaling, så slipper jeg å tenke mer på det. Da er pengene som er samlet opp på sparekontoen kun til kos, hygge, god mat og selvfølgelig litt shopping. Det er jo tross alt London.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dinwiddy ligger i nabolaget til King’s Cross, og har både Joseph Grimaldi Park og Holford Gardens et stenkast unna. Herfra er det også gåavstand til skolen, noe som gir en ypperlig mulighet til å bli litt bedre kjent med London utenom Oxford Street (som jeg vil tro de fleste nordmenn har bekjentskap til). Det er også noe av det jeg ser frem til med dette utviklingsoppholdet; å bli kjent med London som by, og ikke bare som røde busser, Big Ben, fotball, London Eye og en milelang shoppinggate. King’s Cross er et av de store kollektive knytepungtene i byen, og herfra kommer man seg stort sett rundt over hele London via enten tube, buss eller tog. En veldig fin beliggenhet hvor man også kommer langt ved å ta føttene fatt; både universitetet, the British Museum, the British Library, Oxford og Camden med sitt fine market kan nås ved en liten gåtur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mektige St. Pancras Renaissance ved King’s Cross


Det er mange som har lurt på hvorfor jeg som antropologistudent har valgt å dra til noe så ‘kjedelig’ som London, ettersom det hverken er eksotiske stammer her, en jungel eller en øde stillehavsøy. Vel, for det første har antropologi kommet ganske langt siden 1800-tallet (hehe) og for det andre gikk jeg rett og slett ut i fra faglig utbytte denne høsten. Dette er mitt første, og eneste, utvekslingsopphold i løpet av bachelorgraden ettersom jeg ble i Bergen forrige semester, og jeg ville derfor dra et sted hvor jeg kunne få mye ut av det faglige. Hadde jeg vært ute begge semesterene hadde jeg nok tatt en blanding, men jeg hadde uansett endt opp her. Jeg forelsket meg litt i SOAS første gang jeg hørte om det, og er ekstremt takknemlig for at jeg har fått denne muligheten. SOAS er en prestisjeskole, og det at jeg får ta ett semester her synes jeg er stort.

Dessuten er London et mekka for multikulturalisme, og jeg synes det er veldig lærerikt bare å bo her. Og det etter bare fem dager! Det er så mange forskjellige kulturer, samfunnsgrupper og mennesker samlet i en storby, og i motsetning til tilstanden hjemme i Norge er det her noe som både blir satt pris på og omfavnet i en langt større grad. SOAS har også en høy andel internasjonale studenter, over 54% er faktisk internasjonale, så det å bli kjent med andre kulturer kommer ikke til å bli noe problem. Bare i den lille oppgangen jeg bor i her på Dinwiddy dekker vi alle kontinentene.

Jeg synes også den britiske kulturen er veldig interessant, for ikke å snakke om historien som ligger bak dette landet. Det var jo blant annet tidlige oppdagelsesreisende og kolonister som begynte med det vi i dag kjenner som vanlige og klassiske elementer i antropologien, da de begynte å skrive detaljerte beskrivelser om samfunn de møtte på veien. Til tross for at britene har et samfunn som ligner vårt er det også store kulturforskjeller man ikke legger så mye merke til som turist, noe jeg synes er ganske spennende. Jeg tror det kommer til å bli et utrolig lærerikt og interessant semester, og jeg gleder meg til å komme skikkelig i gang!

På mandag braker det løs med ‘welcome week’, hvor vi skal bli kjent med både skolen, fakultetene og hverandre. I følge programmet kommer det nok til å bli veldig hektisk med lange dager og mye info, og man skal helst være to, tre steder samtidig. Det vil også være en del aktiviteter og ‘happenings’ for oss nye. Litt som fadderuken hjemme altså, bare ikke helt det samme ‘russepreget’. Den ordentlige undervisningen starter ikke før uken etter, og derfra tror jeg det kommer til å gå veldig fort frem til jul.

Jeg skal prøve å oppdatere litt annenhver uke, når flere inntrykk og skolestart er kommet ordentlig i gang. I mellomtiden kan spesielt interessert følge meg på min egen blogg hvor oppdateringene skjer litt hyppigere. Nå skal de siste fridagene nytes før det braker i gang!

1284

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *