En liten hilsen fra Minnesota

Mitt navn er Hanne og jeg studerer sammenlignende politikk på 2. året. Dette semesteret er jeg så heldig at jeg får gå på skole i USA! I dette innlegget skal jeg gi noen praktiske tips om utveksling og fortelle litt om hvordan livet er i Minneapolis.

   

 

Livet  i USA

Nå har jeg vært i USA en god stund, og jeg trives veldig. Det er nok vanskelig å forestille seg nøyaktig hvordan ting kommer til å være når en flytter til et annet land, spesielt et land som er så langt vekk og en plass med syv timers tidsforskjell. Som politikk-student er det fantastisk å være her. Akkurat nå er det bare noen dager igjen til «super-tuesday», hvor Minnesota også skal stemme. I november skal det jo også være presidentvalg og en kan virkelig kjenne på stemningen og spenningen allerede. På nærmest alle sosiale medier og tv-kanaler er det nesten alt en hører om. Enten det er enda en en tweet fra presidenten, politiske reklamer i reklamepauser eller ulike meninger som folk deler på ulike medier. Det er ganske kult å oppleve alt dette på nært hold og å kunne snakke med amerikanere og høre deres tanker om alt som skjer i politikken for øyeblikket. Det er veldig spennende å kunne se debattene mellom de demokratiske kandidatene i tillegg til å ha fulgt med på hele riksrett-prosessen. Det skjer noe hele tiden!

Det er utrolig mye som skjer ellers, og jeg kommer nok til å dele mer etterhvert. På fritiden drar jeg en del på basketballkamper, utforsker ulike utesteder sammen med amerikanske og internasjonale venner og reiser rundt i Minnesota. Om ikke så lenge skal vi se Timberwolves spille mot Lakers! Vi skaffet oss ganske rimelige billetter gjennom såkalt «college night» som blir arrangert, og da trenger en kun bruke e-post adressen en har fått av skolen for å få tilgang til disse billettene. Det anbefales.

En del av tiden går jo også på skole. Fagene, foreleserne og pensum er utrolig spennende! Om en har muligheten til å ta litt forskjellige typer fag, så er det sterkt anbefalt av meg. En merker også fort forskjellene på campus til UiB og UMN. Her i USA er det svært vanlig at universitetene har store, flotte bygninger.

Selv etter så mange år med skole, tar jeg fortsatt et bilde av første skoledag. Haha.

Bolig

I skrivende stund sitter jeg i leiligheten min som er rett utenfor campus. Det er februar og ti grader – noe som nesten virker tropisk siden det ikke pleier å være så varmt i februar. Det er en ganske grei leilighet som jeg deler med tre andre. Vi er altså fire stykker og med to bad. I tillegg har vi badekar, noe som er litt sjeldent for studenter å ha her og som er veldig greit med tanke på at det kan bli veldig kaldt i Minnesota om vinteren og da er det ingenting som er mer avslappende enn å ta seg et godt bad etter en lang dag.

Jeg bor da «off-campus», og grunnen til at jeg valgte dette var at etter min mening så kunne en få mye mer for pengene, selv om det er litt mer krevende å finne bolig på denne måten. For cirka 650 dollar i måneden har jeg alt inkludert i tillegg til at jeg er veldig nært skolen og ikke bor med så veldig mange. I tillegg har vi treningsstudio, «study room» med dataer og gratis printer, stort fellesrom med stor tv i tillegg til biljard, ping-pong bord etc. Ganske digg å ha! Vi har også jacuzzi og svømmebasseng. Måten jeg fant min bolig på var å melde meg inn i så mange Facebook-grupper som mulig. Der snakket jeg med en del ulike personer og det var en del frem og tilbake (tidsforskjellen gjorde det også litt mer krevende å kommunisere) før jeg fant en bolig. Alt i alt er jeg veldig fornøyd!

Når det kommer til å skaffe seg bolig, så er det mange som velger å skaffe seg noe gjennom skolen eller på skoleområdet. Det er selvfølgelig lettere å gjøre det på denne måten. Skulle jeg valgt noe på campus, ville jeg nok valgt Radius at 15th. Et annet tips er å se hvilket college en blir tildelt her, og deretter sjekke ut på google maps hvor langt ting er fra hverandre. Jeg gjorde dette en god del når jeg skulle finne ut av hvor jeg tenkte å bo.

Transport

Det er mange som kanskje tenker at i USA må en ha bil for å komme deg rundt – de har nok ikke vært i Minneapolis! Det er nok sant at i noen byer burde en ha bil, men  det er mange måter å komme seg rundt på generelt i Minneapolis tillegg til at skolen tilbyr gratis transport rundt campus-området. Dette inkluderer da et kort hvor du kan ta t-banen (light rail) gratis mellom ulike deler av campus og at det er en del campus-busser som går nesten hele tiden. Disse har du full oversikt over via en app som du kan laste ned på telefonen. Det står det til og med hvor fulle bussene er og nøyaktig hvor de er.

Om du skal fra A til B på campus-området etter klokken 10 på kveldstid, kan du ringe «Gopher Chauffeur» som er gratis transport og som gjerne kjører deg hjem – men det kan være opp til en times ventetid så det er lurt å ringe en stund på forhånd. Om du bor rett utenfor campus-området som meg, så er sannsynligheten stor for at de fortsatt kjører og plukker opp der. Du trenger heller ikke vente på bussene eller t-banen når du skal fra den ene forelesningen til den andre  – du kan jo selvfølgelig også gå! Det kan gjerne bli litt kaldt, spesielt når det er vind. Da er det også en mulighet å ta såkalte «the gopher way» som gjør at du enten kan gå mellom bygninger i en såkalt «bro» eller tunneller. Veldig praktisk!

 

Det var alt for denne gang, stay tuned!

-Hanne

One thought on “En liten hilsen fra Minnesota

  1. Kjekt å få innblikk i korleis du har det. Det virker som du har det veldig flott. Er det ett studieår du skal vere der eller meir?
    Har du ett tips om kven som blir presidentens farligste demokratiske kandidat?
    Spennende å studere ett sånt fåg ett sånt år med en sånn president!
    Nyt livet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.