Søknadsprosess og forberedelser til Keimyung University (visa, internat, forhåndsgodkjenning)

안녕, 친구! – Hei, venner!

 

Det er mye som må planlegges når man skal dra til andre siden av kloden. Her er noen tips som kanskje kan gjøre det lettere for dere som skal på utveksling til Daegu i fremtiden!

Avtalen UiB har med Keimyung University er en bilateral avtale og man kan dermed søke uavhengig av graden eller fakultet man tilhører. Dette er én av to avtaler UiB har i Sør-Korea. Den andre er med Seoul National University, Koreas stolthet, et prestisjetungt universitet som også rangeres høyt på verdensbasis. Folk spør meg stadig vekk hvorfor jeg ikke dro til SNU. Det er en heller komplisert historie, men jeg angrer ikke på valget mitt. Jeg tror at uansett hvilket universitet du velger å gå for så kommer det til å være en opplevelse for livet. Jeg er i alle fall veldig fornøyd!

Hvordan gå frem? Fra øyeblikket man bestemmer seg for at man vil dra på utveksling til man faktisk sitter på flyet er det en rekke steg man må gjennom. Aller først bør man bestemme seg for hvor man ønsker å dra, ta en tur til rådgiver og se hvordan fagtilbudet er og ikke minst hvilke muligheter man har når det kommer til lånekassen. Ideelt sett vil man jo gjerne at utvekslingsoppholdet skal inngå som en del av graden, selv om jeg selv valgte å gå for et eksternt studium som betyr at studiene mine her i Sør-Korea IKKE inngår i bachelorgraden min.

Kort oppsummert består resten av prosessen av nominasjon, søknad, forhåndsgodkjennelse, visum, evt. vaksiner og flybilletter.  Fristen for å søke om utveksling for påfølgende høst, og eventuelt våren deretter, er allerede 1.februar. Er du i tvil om du vil reise på utveksling er det bedre å søke for så å takke nei siden. Søknaden fylles ut på nett og skal bestå av en liste med ønskede universiteter og en begrunnelse på hvorfor du vil dra til akkurat disse stedene. Så er det bare til å vente på at UiB velger å nominere deg til ett av universitetene på listen din, forhåpentligvis førstevalget ditt. Velger UiB å nominere deg vil du deretter motta informasjon om hvordan du skal søke til det spesifikke utvekslinguniversitetet.

I slutten av mars 2018 hadde jeg mottatt både nominasjon, diverse dokumenter og fått tildelt en veileder ved UiB. Søknadsfristen til Keimyung University var 20. mai, men jeg anbefaler å søke snarest etter nominasjon.

Det er mye papirarbeid som må fylles ut, og selv om alt ordnet seg tilslutt opplevde jeg veiledningen fra UiB som noe uorganisert. Det var uklart om det var utvekslingsveileder eller min jobb å sende inn søknaden til Keimyung, og mye av den essensielle informasjonen jeg skulle ha mottatt fra UiB i søknadsprosessen ble uteglemt. Jeg anbefaler at du som student leser deg opp på de essensielle stegene i en utviklingsprosess. Heldigvis ordnet alt seg tilslutt, selv om jeg som følge av dette dro til Korea for et 12 måneders opphold, med kun et 6 måneders visa i lommen.

Korrespondansen med Keimyung har på sin side vært svært god. I midten av juni fikk jeg bekreftet at jeg hadde fått en plass på universitet, og en uke senere mottok jeg diverse dokumenter fra dem i posten – inkludert bl.a en fysisk og mental helseerklæring og et offisielt opptaksbrev. Keimyung University krever at man kan dokumentere at man har nok penger til å kunne betale for levekostnader, og også et bevis på at man ikke har tuberkulose. Man kan enten ta en røntgentest her hjemme og så sende ved resultatene, eller vente til man kommer til Korea og ta skolens offisielle test. Sistnevnte er betydelig billigere.

Jeg fikk også mail fra Keimyung med generell informasjon om søknadsprosessen, fagtilbud og internatene deres. Er det noe man lurer på er de mer enn villig til å svare på spørsmål. Du kommer til å ha mye kontakt med Mr.Yoon aka. Greg, som er en ridder i skinnende rustning for oss internasjonale studenter. Keimyung Uni. har også tatt på seg ansvaret med å bistå meg med den nødvendige visumutvidelsen min nå i mars.

Forhåndsgodkjenning: Universitet har et bredt fagtilbud på engelsk, og 1 studiepoeng på Keimyung tilsvarer 2 på UiB. Man må dermed ta minimum 15 studiepoeng for å oppfylle kravene til lånekassen. Jeg skal skrive et eget innlegg om fagtilbudet og skolesystemet siden. Når man har laget seg en timeplan og funnet ut av hvilke fag man vil ta må man søke om forhåndsgodkjenning hos UiB. Sjansen for at det vil bli gjort endringer etter at du kommer til Korea er stor, og da er det viktig at man oppdaterer UiB på hvilke fag man ikke lenger skal ta og eventuelle nye fag man melder seg opp til. Når man kommer hjem fra utveksling og vitnemålet fra utvekslingsinstitusjonen har blitt sendt til UiB må man igjen søke om ettergodkjenning av fagene man har fullført.

Visa: Det er først etter at man har mottatt dokumentene om skoleplass at man kan søke om visa. Sør-Koreas ambassade ligger i Oslo, og selv om de sier at du kan sende pass, kontanter (visumet må betales kontant) og dokumenter ved rekommandert post, ville ikke postkontoret gjøre det. Jeg anbefaler å kontakte ambassaden på mail først. Da sender de deg alt av nødvendig informasjon om skjemaer og priser. Fra jeg leverte dokumentene til visumet var ferdig behandlet tok det ganske nøyaktig én uke, men man må som regle regne med 2-3 uker, pluss minus. Jeg betalte 480 kr for et 6.måneders «singel-entry» visum. Visumutvidelsen jeg skal gjøre i morgen koster rundt 550 kr.

Når du kommer til Korea trenger du videre å søke om et Ailien-kort som er et fysisk bevis på at du er bosatt i landet. Kortet erstatter også visumet når du skal reise inn og ut av Sør-Korea, men denne prosessen trenger du ikke å tenke på. Keimyung tar i løpet av de første ukene alle de nye studentene til immigrasjonskontoret.

Flybilletter: Når visum er på plass er det lurt å kjøpe flybilletter. Kjøper du tur-retur billetter kan man spare en del penger, og det finnes nok av flyselskaper med gode ungdomstilbud. De fleste flyr til Incheon (Seoul), for så å fly innlands eller ta tog/buss til Daegu. Det er likevel relativt dyrt å fly rett til Daegu, og man må i de fleste tilfeller bestille reisen i flere steg. Jeg valgte å fly Bergen-Helsinki-Beijing-Busan, da jeg ankom i fjor, og skal fly Incheon-Helsinki-Bergen hjem igjen i juni.

Vaksiner: Selv om ingen vaksiner er obligatoriske å ta før du reiser til Sør-Korea er det likevel en lang liste med sterkt anbefalte vaksiner. Først og fremst bør man ta en oppfriskning av barnevaksinene, og deretter kan relevante vaksiner være bl.a. hepatitt A og B, BCG, japansk encefalitt og rabies. Man må selvfølgelig se an behovet: Skal du reise mye rundt i andre land i Asia? Skal du bare oppholde deg i storbyen? Om du ikke allerede har en del av dem anbefaler jeg at du kontakter lege eller vaksinasjonsklinikker i god tid før avreise. Enkelte av vaksinene må tas i flere doser, og selv om man gjerne vil vente til man har fått plass på utvekslingsuniversitet, bør man begynne prosessen så raskt som mulig.

Bosted: Den originale planen var å leie en leilighet i Daegu sammen med en venninne fra studiet, men ettersom hun trakk seg fra utvekslingen tenkte jeg å gjøre det lettest mulig for meg selv. Keimyung University tilbyr bosted for studenter på campus som man søker om sammen med den generelle søknaden. Universitetet har flere internat som i hovedsak deles inn i General Hall og International Hall, som igjen kan inndeles i flere bygg. Kjønnene bor i ulike bygg forutenom KELI House (under General Hall), der jenter og gutter bor i annenhver etasje.

Internasjonal Hall (deles inn i jente- og guttebygg) og er det dyreste internatet selv om det i norske standarder er nok så rimelig. Her bor utvekslingsstudenter og koreanere i annenhver etasje, og i jentenes tilfelle er det to personer per rom. Hvert rom har eget bad og man har hver sin enkeltseng. For guttene er det tre personer per rom, men til gjengjeld har flere av rommene en liten altan og avgiften er også lavere sammenliknet med International Hall Female. Flytter man inn i International Hall vil man få romkamerater fra sammen land som en selv eller fra naboland. Prisene varier noe per semester men for vårsemesteret 2019 koster International Hall med matplan (to måltider i hverdager, tre i helger) 1 930 000 W, eller ca. 14 700 nok.

Venninnen min bor i «International Female» som har eget bad. Hvert rom har to senger, speil, skohylle, aircondition, to pulter og to klesskap. (Beklager dårlige bilder)

Forrige semester bodde jeg i KELI House, og det er også her jeg skal bo resten av oppholdet. Fasilitetene er dårligere, og selv om man bare er to personer på hvert rom har man etasjeseng og felles bad og dusj per etasje. Til tross for dette valgte jeg av egen vilje å bo her ettersom jeg jeg gjerne vil lære meg koreansk. Flytter man inn i KELI House blir man nemlig plassert sammen med en koreansk romkamerat som ønsker å lære seg engelsk. Prisen for vårsemsteret 2019 inkludert matplan er 1 306 000 W, eller 10 000 nok (det spørs på raten selvfølgelig). Uten matplanen er det ca. 4300 kr, men merk deg at det ikke er kjøkken i internatene. Det eneste kjøkkenet tilgjengelig for internatstudenter er forbeholdt muslimer, men det er et felles kjøleskap og mikrobølgeovn på bygget.

Dette er rommet mitt og KELI house. Rommet har en etasjeseng, to pulter, to klesskap, speil, skoskap og aircondition og gulvvarme. Vi har felles bad , dusj og toalett på etasjen, men vi er også det eneste internatet med brusautomat.

For øyeblikket bygger universitet også et helt nytt internat, så kanskje du er heldig å ende opp der? Jeg anbefaler på det sterkeste å bo på internat. Ofrer man komfort får man både sosiale opplevelser og nye erfaringer på kjøpet. KELI skiller seg også fra de andre internatene ved at det arrangeres konkurranser, karaokekvelder, sportsfestivaler og filmnatter. Det internajsonale internatet er det mest moderne, men jeg kjenner flere som valgte å bytte derfra og flytte til KELI rett og slett fordi miljøet er betydelig bedre.

Semesterstart: Høst-/vintersemesteret på Keimyung starter rundt 1- 3.september og varer til 27.desmeber. Jeg var likevel ferdig med alle eksamenen mine en uke før julaften, så dette kan variere. Deretter har man fri hele januar og februar, før vår-/sommersemesteret starter rundt 1-4 mars og varer til slutten av juni. Jeg hadde i bunn og grunn tenkt å dra ned i god tid før semesterstart, men valgte å tilbringe så mye tid som mulig med venner og familie i Bergen.  Semestrene i Korea er korte og man hare to måneders vinterferie og to måneders sommerferie. Hjemme i Norge regnes første semester som høsten og andre semester som våren, men her er det omvendt.

Alle internasjonale studenter mottar en fadder som forøvrig får betalt for jobben. Noen av fadderne er eksemplariske og er genuint interessert i de nye studentene, de hjelper oss med hva enn det skulle være og bruker fritiden sin på oss, ikke som faddere, men som venner. Andre faddere er dessverre mindre behjelpelige, og selv om de skal hente deg på togstasjonen/flyplassen når du ankommer, er det mange som ikke møter opp. Flere faddere er såpass “opptatte” at en håndfull av vennene mine ikke en gang har møtt fadderene sine.

  •   Louise

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.